Ceny pohonných hmot klesly. Brzy ale můžou prudce zdražit

Ještě před pár týdny začínaly cenovky na většině čerpacích stanic čtyřkou. Dnes naftu i benzín tankují šoféři podstatně levněji. Na některých místech dokonce cena u nejprodávanějšího Naturalu 95 spadla pod 35 korun.

"Současný trend poklesu cen by měl tedy pokračovat a jak u benzínu, tak u nafty bychom se měli dostat na cenu pod 37 korun za litr," informoval ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:530433]

​Cenu teď sráží hlavně levnější dolar. Rozdíly mezi čerpacími stanicemi jsou ale obrovské. Ve městech pumpaři se zlevňováním nespěchají. Třeba na jedné z čerpacích stanic ve Zlíně stojí Natural 95 i nafta 38 korun a 50 haléřů.

Otázkou ale je, co bude dál. Česká republika má zatím výjimku na embargo dovozu ruské ropy. Ta ale končí už příští týden. "V případě, že by nebyla prodloužena výjimka na dovoz ruské ropy, tak by se komplikovaly dodávky ropy do České republiky, což by mohlo způsobit růst cen u čerpacích stanic," vysvětlil Křeček.

Dá se jen těžko odhadnout, kam by až ceny mohly stoupnout. Litr benzínu i nafty by se ale podle ekonomů nejspíš prodával o několik korun dráž než teď.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.