Ceny pohonných hmot rostou. Češi zase jezdí tankovat do Polska

Kvůli rostoucím cenám pohonných hmot se čerpací stanice v Polsku už zase plní auty s českými espézetkami. Například na pumpu v Těšíně během pěti minut přijelo sedm aut z Česka.

"Manželka v tom momentu je vedle v supermarketu a já využívám ten čas tak, že si nakupuju benzín," řekl jeden z řidičů.

Na čerpací stanici stojí nafta 35,30 koruny, benzín je o korunu dražší. Ve Slezském vojvodství vyjdou pohonné hmoty o tři koruny levněji než v sousedním Moravskoslezském kraji.

Většinou tak Češi ušetří kolem stokoruny. "Kupují tu stejnou věc tam, kde je méně zdaněna," poznamenal ekonom Petr Bartoň. Od 1. srpna zdražila paliva v Česku minimálně o 1,50 koruny. Vrátila se totiž spotřební daň, kterou loni v červnu vláda snížila, aby ulevila dopravcům.

[chooze:article;value:516177]

"Zvýšená cena nafty bohužel začala negativně ovlivňovat podnikání v silniční dopravě, především u těch dopravců, kteří jsou odkázáni na veřejné čerpací stanice," upozornil mluvčí dopravce ČESMAD BOHEMIA Martin Felix.

Přestože polský zlotý vůči koruně posiluje, aktuálně je za téměř 5,50 koruny, Češi kromě benzínu nebo nafty stále nakupují v Polsku také potraviny a drogerii.

Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků nakupuje v zahraničí více než polovina Čechů. Nejčastěji v Polsku. Ročně lidé v cizině utratí přes 55 miliard korun. Kdyby tito lidé nakupovali v Česku, do státního rozpočtu by přiteklo z DPH a spotřební daně deset miliard korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.