Ceny potravin klesají. Je to teprve začátek, tvrdí ekonom

Na konci února stály okurky hodně přes třicet korun a papriky se téměř vyvažovaly zlatem – půl kilo za 150 korun. Za lidovými cenami se muselo až do Polska. Jenže teď se karta obrací.

Okurky jsou za třetinu tehdejší ceny, jablka stejně tak. Podle supermarketu šlo sice o akci, jenže jako akční byly tehdy označované i ty mnohem vyšší ceny.

Za pouhé dva měsíce by se nikde na světě nestihlo vypěstovat tolik úrody, aby tak rychle zelenina zlevnila. Překvapivě více zaplatíme v sousedním Německu, kde sice ceny také klesly, ne ale tak výrazně jako v Česku. Okurky tam vycházejí na 20 korun, tedy jsou přibližně dvakrát dražší než v Česku.

[chooze:article;value:500939]

Za zlevňováním stojí podle ekonomů hned několik faktorů. A vypadá to, že se ceny budou ještě dál příznivěji vyvíjet. "Klesá cena obilí, klesá cena energií. Někteří z obchodníků zkoušeli, co zákazník vydrží a přeci jen někteří lidé začali jezdit nakupovat jinam. S tím, jak bude nabíhat sezóna, tak bude přicházet česká produkce, která to opět zlevní," tvrdí ekonom Štěpán Křeček.

Ceny potravin klesají napříč celou Evropskou unií. Na západ od Česka ale snižování cen začalo už před půl rokem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.