Ceny potravin navzdory kontrolám stále neklesají. Necháme působit trh, řekl Fiala

"Ano, zase slyším, zasáhněte do toho, začněte určovat ceny, zbavte potraviny DPH. Jediný výsledek by byl, že by jich bylo nedostatek. Budeme k tomu přistupovat rozumnou hospodářskou politikou a budeme využívat nástroje, které stát má, ale současně necháme působit trh," prohlásil ve svém internetovém pořadu premiér Petr Fiala.

Fialův postoj schvalují jeho ministři. "Souhlasím s postojem pana premiéra. My jenom potřebujeme napravit trh. Bohužel v loňském roce se nám tržní prostředí malinko pokazilo," prohlásil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:499074]

Podle odborníků Petr Fiala sází na to, že s jarem a příchodem teplejšího počasí klesnou potravinářům náklady na výrobu, čeští zemědělci začnou dodávat na trh své produkty a ceny potravin začnou klesat. "Petr Fiala v podstatě pojmenoval stav, který byl očekávatelný a který byl očekáván několik měsíců dopředu," uvedl agroekonom Petr Havel.

"V tržním hospodářství vyřeší trh ceny. Stát nemá příliš příležitostí, jakým způsobem zasahovat do toho tržního prostředí," pronesl poslanec Michal Kučera (TOP 09).

"Už je to rok, co vláda měla něco dělat. Mezitím máme 15procentní inflaci a během dvou let budeme mít o 28 procent vyšší ceny. Za to mohou vlády. Minulá i současná," kritizoval postup vlády předseda odborářů Josef Středula.

[chooze:article;value:498880]

"Trh to vyřeší, ale ceny budou takové, že budeme mít nejdražší potraviny v celé Evropě," přidal se ke kritice poslanec Karel Havlíček (ANO).

Podle Petra Fialy se dá za úspěch počítat tlak, který vláda na obchodníky a zemědělce vyvíjí. "A to si myslím, že je ten správný okamžik k tomu, aby se ceny potravin začaly snižovat," dodal Fiala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.