Ceny potravin v Česku dál rostou. Může za to malá konkurence i byrokracie

Hlídat a v některých případech i pomáhat vytvářet konkurenční prostředí – to je podle odborníků nejsilnější zbraň v boji s drahými potravinami. Vláda v tomto boji ale zatím prohrává. I přes to, že celosvětově potraviny už několik měsíců zlevňují, u nás ceny rekordně rostou. Meziročně nejvíc stouply například ceny mouky, cukru, masa nebo vajec, a to až o 85 %.

"Bohužel v porovnání s ostatními zeměmi máme koncentrovanější jak zemědělský sektor, tak i potravinářství a prodej. Ta konkurence je tady všeobecně nižší," říká ekonom Petr Bartoň.

"Na našem trhu je jenom několik sítí velkých prodejen a tyto prodejny nemají dostatečnou konkurenci a mohou zneužívat toho dominantního postavení. Myslím, že by měl více pracovat antimonopolní úřad," dodává pak jeho kolega Štěpán Křeček

[chooze:article;value:490653]

To si zřejmě myslí i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDÚ-ČSL). Na konci února se chce kvůli drahým potravinám sejít se zemědělci, potravináři, obchodníky i se šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Mlsnou.

Sedm největších sítí supermarketů v Česku vlastní jen pětice majitelů. 

​Například v sousedním Rakousku je ale v případě sedmi největších obchodních řetězců majitelů šest. Navíc v Rakousku působí kromě těchto gigantů i daleko více menších řetězců.

Řetězce ale to, že by zneužívaly svého postavení, ústy prezidenta Svazu obchodu odmítají. "To, že má někdo stejného vlastníka, nehraje vůbec žádnou roli v tom, jak tvrdá ta konkurence tady je," tvrdí Tomáš Prouza.

[chooze:article;value:489472]

"Když se podíváte na to, jakou mají ty obchody cenovou politiku, tak vidíte, že každý funguje jinak a úzce spolu soutěží," argumentuje dále.

Stát by ale podle ekonomů mohl konkurenceschopnost českého trhu zvýšit například i tím, že by se zjednodušil dovoz některých potravin. I přes jednotný evropský trh totiž některé z nich potřebují místní certifikaci. Jde zejména o masné a mléčné výrobky. Pro menší podnikatele je pak kvůli papírování jejich dovoz velmi obtížný a velkým řetězcům mizí konkurence.

"Jednou z cest bez pochyby je zjednodušení té byrokracie při výrobě i při nákupu potravin. V době internetu ne všechno musí být na etiketě, lidi si umí dohledat věci online," myslí si Prouza. Podle odborníků by dovoz mohlo zjednodušit i aspoň dočasné zrušení povinnosti opatřovat zboží, které putuje na české regály, štítkem v češtině.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.