Ceny potravin začnou v Česku klesat, slíbil premiér Petr Fiala

Fiala se domnívá, že ceny potravin v českých obchodech budou klesat. Kdy přesně se tak stane, ale netuší.

"Čelíme už třetí vlně zdražování. Nejprve to byly pohonné hmoty, pak energie a teď jsou to potraviny. Slyšeli jsme vždycky katastrofické scénáře, kam až ty ceny půjdou. Nic z toho se nepotvrdilo," řekl v pondělí ve svém pořadu Otázky a odpovědi z Kramářovy vily.

[chooze:article;value:497693]

Vláda se pokaždé vyhnula radikálnímu opatření a nejinak je to i u jídla. "Dokázali jsme vždy zajistit dostatek těch komodit, srazit ceny a dokážeme to i v případě potravin. Zase slyším, zasáhněte do toho, začněte určovat ceny, zbavte potraviny DPH a tak dál. Jediný výsledek by byl, že by jich byl nedostatek. Nijak bychom si nepomohli," pokračoval.

Trh s potravinami v Česku se podle premiéra Fialy výrazně liší od okolních zemí. Specifický je v tom, že na něm působí jen velcí hráči až v monopolním postavení, podotkl předseda vlády.

[chooze:article;value:497318]

"To významným způsobem ovlivňuje, co se na tom trhu děje. To, co se teď děje, vede k tomu, že se to tržní prostředí oživuje. I ti jednotliví aktéři už spolu soupeří a vzájemně se obviňují z toho, kdo za ty ceny potravin může. A to je podle mě ten správný okamžik k tomu, aby se ty ceny začaly snižovat," tvrdí Fiala.

"Budeme využívat ty nástroje, které stát má, ale současně necháme působit ten trh, protože jedině tak jsme schopni dosáhnout dobrého výsledku," uzavřel předseda vlády.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.