Ceny stavebnin konečně klesají. Některý materiál se ale vyplatí koupit v Polsku

V lednu přišly do obchodů nové ceníky a i prodejcům stavebnin se protočily panenky. Lidé se do stavění nehrnuli a trh trpěl, teď se ale pomalu blýská na lepší časy a ceny stavebních materiálů začínají pomalu klesat.

Absolutním strašákem pro všechny, kteří minulý rok stavěli, byla cena polystyrenu. Za čtyři balení dali Češi přes dva a půl tisíce korun. Právě u polystyrenu šla cena nejvíc dolů. "Aktuálně se vrací na původní cenu z roku 2021," sdělil televizi Nova vedoucí pobočky firmy IZOMAT stavebniny Michal Jech. Za čtyři balení tak zákazník zaplatí zhruba tisíc korun bez daně. 

[chooze:article;value:489115]

​Zlevnily i další izolační materiály. "Například u tepelně izolačních materiálů se letos cena nezvyšovala. Naopak šla i trochu dolů," prozradil ředitel stavebnin Bosta Holding Jiří Coufal.

Ne vše je ale levnější. U několika druhů stavebnin najdete dostupnější ceny v sousedním Polsku. Například broušený cihelný blok v Polsku pořídíte v přepočtu za zhruba 50 korun. V Česku v průměru za 83. Na stavbu menšího rodinného domku takových bloků potřebujete odhadem 1 800, tedy dva naložené kamiony. 

​"Například z Prahy do polské Bogatynie u hranic by cena byla 17 tisíc korun bez DPH," přiblížil majitel autodopravy Kavasped Ondřej Kavalír. S DPH to dělá 20 500. Osmnáct set kusů po padesátikoruně nás vyjde na 90 tisíc, s dopravou jsme tedy na 110,5 tisíci korunách. V Česku by stejná objednávka vyšla bez dopravy na téměř 150 tisíc korun. Rozdíl je tedy necelých čtyřicet tisíc korun. 

Naopak v Česku ale pořídíte o polovinu levnější cihly než u polských sousedů. A na závěr rada od odborníků. Více než na materiálu ušetříte na lidské práci. Tedy co si sami uděláte, to také za levno máte. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.