Ceny svateb astronomicky rostou. Mezi páry proto frčí nový trend

Catering, výzdoba, šaty, oblek, prstýnky a květiny. To vše dohromady stojí více než 200 tisíc korun a je to realita dnešních svateb. Kvůli vysokým nákladům tak mnoho párů žije jen takzvaně na psí knížku. Jinak tomu není ani ve Velké Británii.

Tamní nevěsty se ale vdavek vzdát nechtějí, a tak si čím dál častěji volí obřad a hostinu typu "udělej si sám". "Ceny za květiny vyletěly vzhůru. Například i kvůli tomu, že nejsme součástí EU," vysvětlila podcasterka Georgie Mitchellová.

Dřívější ceny svateb ale už prý nebylo možné udržet. "Cena másla, vajec, všeho se tolik zvedla. Prostě není možné udržet stejné ceny, jaké jsme měli v minulosti. A lidé mají tendenci se dost omezovat," uvedla cukrářka Anesu Munemová.

[chooze:article;value:548243]

Kvůli vysokým cenám změnila řada podniků, které profitovaly zejména ze svateb, strategii. Místo aby nabízely párům dražší služby, radí jim, jak mít za málo peněz hodně muziky. "Také sociální sítě ukazují, že i levnější produkt dokáže vykouzlit parádu," dodala vizážistka společnosti Lancôme Sophie Finlayová.

Mimo jiné mohou nevěsty na internetu čerpat nepřeberné množství inspirací a návodů, jak ušetřit. "Lidé se snaží, aby vše vypadalo draze, nicméně ve skutečnosti to drahé není. Páry ale musí vynaložit mnohem větší úsilí, aby dosáhly luxusního výsledku," upozornila Mitchellová.

I přesto si nový trend nastávající nevěsty nemohou vynachválit. "Tak nějak to dává příjemnou možnost dát do toho trochu sebe," svěřila se budoucí nevěsta Melissa Wongová. Podobně prý uvažují i české páry, které se plánují vzít.

"Dá se ušetřit na fotografovi, kameramanovi, květinách, ale také na výzdobě. Tu si nevěsty mohou půjčit, vyjde to levněji, než kdyby si to koupily samy," řekla svatební koordinátorka Jitka Grossmannová. Stále častější jsou v poslední době také komorní svatby. Snoubenci se berou jednoduše bez větších oslav a jen v rodinném kruhu. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.