Ceny tuků a olejů začínají klesat. V Česku už jsou poměrně levné

Oleje, máslo, sádlo, ale například i margaríny. Za to vše si Češi podle Eurostatu za poslední rok připlatili téměř nejméně z Evropské unie.

"Ceny pořád jsou zhruba 16 procent nad úrovní, co byly loni. Ale pokud za poslední dva měsíce dokázaly klesnout o 10 procent, tak tady máme za dva, tři měsíce ceny, které byly ještě před tou invazí," sdělil ekonom Petr Bartoň.

[chooze:article;value:470065]

My jsme ceny různých olejů a tuků porovnali v České republice a v jiných zemích unie. 

Slunečnicový olej

V Nizozemsku jsme litrovou lahev slunečnicového oleje koupili za v přepočtu 71 korun, v Německu pak za téměř 95. O deset korun méně jsme zaplatili v Belgii. V České republice ho například řetězec Tesco nabízí za 39 korun v akci. 

Olivový olej

"Situace u olivových olejů je nyní nepříznivě ovlivněna klimatickými podmínkami, neúrodou a vyšší poptávkou," vysvětlila Denisa Morgensteinová ze společnosti Rohlik.cz.

[chooze:article;value:501638]

To znamená konkrétně na e-shopu Rohlík v akci 219 korun za litr. V Belgii vychází stejný objem na 236 korun, v Nizozemsku skoro na 150 a v Německu asi 166 korun.

Máslo

"Například máslo nabízíme v akci za 29,90," poznamenal mluvčí Penny marketu Tomáš Kubík. Máslo jsme po České republice koupili nejlevnější v Německu za v přepočtu 47 korun, druhé nejlevnější bylo belgické a nizozemské stálo dokonce téměř 75 korun.

Z celé Evropské unie jsou na tom lépe než Češi Bulhaři, Chorvati a Rakušané. Nejvíce si nyní připlatí Maďaři, ale také obyvatelé Dánska nebo Belgie.

"Sucha snižují produkci olivového oleje na jihu Evropy a zároveň válka na Ukrajině snižuje produkci slunečnicového oleje.  Živočišné tuky by mohly začít lehce zlevňovat," myslí si ekonom Štěpán Křeček.

Podle Eurostatu začaly ceny olejů a tuků pomalu růst už na začátku roku 2021. Skokově pak zdražily loni v dubnu. Naopak od přelomu listopadu a prosince zase zlevňují.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.