Ceny u některých potravin šly dolů. Ještě nemáme vyhráno, varují ekonomové

Vypadá to, že se situace v Česku začíná pomalu zlepšovat. Ceny u řady potravin šly konečně dolů. Je to patrné z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), který vývoj sleduje a informace každý měsíc pravidelně zveřejňuje.

Nejvíce od ledna zlevnilo máslo (přibližně o 32 korun) a eidam. Za kilogramovou cihlu nyní dáváme zhruba o 18 korun méně. Nepatrně klesla také cena za kilo vepřové pečeně nebo cukru.

Naopak u většiny ostatních potravin cena i nadále roste, i když už ne tak dramaticky, jako tomu bylo v loňském roce! Od začátku roku se nejvíce zvedly ceny za kilogram jablek a 10 vajec.

Podle ekonomů však rozhodně nemáme vyhráno. Ceny totiž stále porostou a budou vysoké. "Významná část toho zdražování má jisté zpoždění, takže se do cen promítne později. V průběhu roku by ceny měly být vyšší než loni ve stejných měsících. Zdražení bude v řádech desítek korun, ale jak u čeho. Trend bude pořád rostoucí," řekl TN.cz ekonom Pavel Peterka.

[chooze:article;value:490578]

Zlepšení by pak mohlo přijít hlavně s příchodem jara. "Přece jen bude trh zásobován také českými produkty, a to hlavně v oblasti rostlinné výroby. Opakuje se to, že na jaře a v létě třeba ovoce a zelenina přechází do akčních nabídek," má jasno ekonom Štěpán Křeček.

Záleží ale na tom, jaká bude letošní sezóna. "Jak se podaří výpadky z minulých měsíců dohnat. Díky poklesu cen energií lze očekávat, že významná část zemědělců začne zase vyrábět, což by mělo být tlakem na snížení cen," dodal Peterka.

Obchodníci mají ceny zboží navyšovat uměle. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.