Ceny u zemědělců versus v obchodech. Televize Nova zjišťovala marže u potravin

Vepřové maso

Třeba podnik SZP Sychrov dodává na jatka kolem 20 tisíc kusů prasat ročně. "V současný době se živá prasata prodávají v živé váze za 43 až 44 korun. Na jatkách za studena v půlkách 54 až 55 korun. V současnosti to ty náklady jakžtakž pokrývá," vyjádřil se ředitel podniku Tomáš Pelc. 

Taková kotleta bez kosti v tzv. "kuchyňské úpravě" se dostává do řetězců v průměru za 115 korun. Tam se pak prodává od 180 do 220 korun za kilo.

Brambory

"Od pěstitelů je na úrovni 6,50 až 7 korun. Od pěstitele to odejde na další zpracování na baličku. A z baličky to odejde do skladu příslušného řetězce," popsal postup u brambor předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

​K zákazníkovi se poté dostanou za průměrnou cenu 16 až 17 korun. Stručně řečeno, cestou od zemědělce brambory zdraží víc než dvojnásobně.

[chooze:article;value:495178]

Vejce

"Průměrnou cenu jsme teď měli 3,60 za jedno vajíčko," prozradil Jaroslav Navrátil ze Zemědělského družstva Semice na Hané. Konkrétně vejce hmotnostní skupiny M po 30 kusech dodávají do řetězců za 3 koruny a 53 haléřů bez 15procentní daně.

Jedno vejce tak cestou do řetězce zdraží zhruba o korunu. Ale ještě před pár týdny to bylo i o tři koruny.

Krůtí maso

Chovatelé krůt ještě před dvěma lety dokázali drůbež vykrmit do jateční hmotnosti za 35 korun za kilo. To už kvůli drahým energiím a krmivům neplatí. Aktuální cena je kolem 47 korun.

Drůbež pak putuje na jatka, kde si k ceně něco přidají, pak ji zpracovatelé rozdělí, zabalí a odvezou. Krůtí prsa tak odcházejí do velkoobchodní sítě za 170 korun za kilo. V obchodech si je pak lidé koupí v průměru za 239 korun, tedy o třetinu dráž. 

[chooze:article;value:497316]

Jablka 

"Ta výrobní cena se pohybuje kolem 10 až 12 korun a za tuto cenu prodává velkoobchodům a řetězcům," sdělil televizi Nova předseda Ovocnářské unie jižních a západních Čech Petr Lébr. 

Pěstitelé jablek na Liberecku na prodej do obchodních sítí rezignovali. Jabloně porážejí, protože nejsou schopni konkurovat velkopěstitelům z Polska, kteří přišli o trhy v Rusku a Bělorusku. To málo, co jim zbylo, prodávají ze dvora a na polích sejí raději ziskovou řepku a obiloviny.

"Řetězce koukají na cenu a markety už je vyřadily i z prodeje, takže se z toho stává regionální produkt," vyjádřil se už začátkem roku pěstitel jablek Miloš Thoř. 

Cukr

Televize Nova se snažila zjistit i cenu cukru, za kterou jej řetězcům dodávají cukrovary. Producenti se ale vymlouvají na obchodní tajemství. Podle statistického úřadu ale byla průměrná cena průmyslových výrobců za jeden kilogram cukru loni v září 13 korun a 17 haléřů. V prosinci stál kilogram 19,90, což je nárůst o 51 procent.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.