Ceny uhlí jsou nejvyšší za posledních 30 let. Prodejci plánují ještě zdražovat

Průměrná cena hnědého uhlí dosáhla na začátku tohoto roku rekordní výše. Cena za metrák byla průměrně 791,8 koruny. To byla jednoznačně nejvyšší částka za posledních 30 let.

Únorová data Českého statistického úřadu, které má redakce TN.cz k dispozici, ale značí zlepšení. Průměrná cena za metrák hnědého uhlí v únoru klesla na 784,4 koruny.

I tak jsou čísla stále vyšší než v předchozích letech, například v roce 2022 bylo uhlí nejdražší v listopadu, kdy ceny hlásaly 783,6 koruny. Průměrná cena za celý rok pak byla 618,1 koruny, což je ale o více než 200 korun více než v předchozích letech.

​Cena by ale i navzdory stále velkému rozdílu měla klesat. Podle ekonoma Petra Bártka z České spořitelny však cenu může ovlivnit několik faktorů, v posledním roce šlo například o koronavirové restrikce, klimatické vlivy i válku.

Vše by se ale mohlo ještě změnit. "Lze říci, že české hnědé uhlí je proti černému uhlí stále výrazně konkurenceschopné. To by se však mělo rychle měnit s tím, jak se očekává zdražování povolenek na vypouštění emisí oxidu uhličitého. Ty výrobu energií z hnědého uhlí vůči ostatním palivům výrazně prodražují," vysvětlil.

[chooze:article;value:496554]

​Prodejci uhlí letos i tak očekávají navýšení cen. To by nemělo přijít nijak nečekaně, ale v době teplé sezony, kdy ceny navyšuje většina prodejců. "Ceny uhlí obecně zvyšujeme nebo snižujeme podle aktuální nabídky uhlí na trhu," potvrdil i pan Karel Holuška ze společnosti Karbotrade.

Podle Bártka je hnědé uhlí lokální záležitostí, a z velké míry se tak cena odvíjí od místních těžebních nákladů. Pokud tedy svět bude i nadále pokračovat v šetření plynem, mohla by i cena uhlí pozvolna klesat.

Stát chce vyměnit uhlí za jádro. Tepelné elektrárny by měly nahradit modulární reaktory:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.