Cermat zveřejnil výsledky druhého kola přijímaček. V Praze už došla místa

Cermat v pátek zpřístupnil veřejnosti výsledky druhého kola přijímacích zkoušek na střední školy. Na to, jak ve zkouškách uspěli, se mohou uchazeči o studium podívat na stránkách systému DiPSy.

Ke zjištění výsledků potřebují zájemci o studium své registrační číslo, podle kterého si vyhledají své obodování, a zjistí tak, jestli je škola přijala. Ti, kterým se ani ve druhém kole nepoštěstilo, mají stále možnost se přihlásit do třetího kola. V systému DiPSy jsou vypsané obory a školy, které stále nabízejí volná místa.

[chooze:article;value:558331]

Nejvíce nepřijatých uchazečů měla Praha, kde se na svou prioritní školu nedostalo 349 uchazečů. Počet žáků, které nepřijali na žádnou školu, je ještě vyšší, a to zejména kvůli přeplněným stavům pražských škol. "Kolem 850 pražských dětí se nedostalo na žádnou střední školu. V programu jednání zastupitelstva není žádná zmínka ani o tomto faktu, ani o řešení," kritizoval na sociální síti X zastupitelstvo starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

Možné řešení přeplněných pražských škol nabídla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN). "Ve Středočeském kraji máme ještě tisíc volných míst na školách všeho typu. U škol nebo v jejich okolí máme internáty, jsme připraveni se postarat o děti z Prahy anebo z jiných krajů, jejichž přihlášky jsme zaznamenali už i ve druhém kole," prohlásila na sociální síti X Pecková.

Deváťáci z Prahy, kteří se nezvládli v hlavním městě dostat na střední školu, tak mohou mít šanci v podání přihlášky do třetího kola do blízkého okolí Prahy. "V Praze, podle dostupných dat, nebudou už místa na odborných školách a učilištích, budou zbývat ještě volná místa na gymnáziích. Ve Středočeském kraji jsme v tomto týdnu měli jednání se všemi řediteli středních škol, všichni, i když jim chybí na doplnění do třídy třeba jeden nebo dva studenti, budou otevírat ještě třetí kola," dodala Pecková.

"Děti z Prahy mají bydlet na internátu, protože děti ze SČK jezdí do Prahy?" zareagoval na vyjádření Peckové jeden z komentujících. 

[chooze:article;value:560870]

​​V prvním kole se na střední školu dostala naprostá většina přihlášených deváťáků. "Za zcela zásadní úspěch považuji, že se podařilo v prvním kole přijímacího řízení umístit na základě výsledků 94 procent zájemců," řekl po prvním kole ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

I když se v prvním kole nedostalo na žádnou školu jen 6 tisíc zájemců, do druhého kola si přihlášku podalo přes 12 tisíc uchazečů. Školy přitom nabízely míst víc než dost, volných jich bylo více než 26 tisíc.

Zatímco první dvě kola přijímacích zkoušek řídí Cermat centrálně, u třetích a dalších kol to už neplatí. Zkoušky tak musí uchazeči řešit přímo se školami, které je vypíší. Tato kola už pak ale nejsou omezena počtem přihlášek ani pevně danými termíny jejich podávání.

Po prvním kole přijímacích zkoušek dopadli žáci nejhůře v Praze, nejlépe v Ústeckém kraji (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.