Černé úterý pro Beskydy. Na kolech zemřeli dva senioři

"V úterý odpoledne jsme nejprve zasahovali u zraněného cyklisty na Frýdecko-Místecku. Jen o několik minut později, co operátoři vyslali na pomoc týmy k muži nalezenému vedle jízdního kola na sjezdovce v Malenovicích, byla nahlášena další událost – tentokrát s nehodou cyklisty v Mostech u Jablunkova," uvádí Lukáš Humpl, mluvčí moravskoslezské záchranky.

"Na místo vyjela posádka rychlé lékařské pomoci z Třince a vyrazili tam i dobrovolní hasiči z nedaleké základny k poskytnutí základní první pomoci," dodává Humpl.

[chooze:article;value:441619]

​Devětašedesátiletý muž byl nalezen po pádu z jízdního kola v bezvědomí, s poraněním hlavy a krvácením, navíc měl zástavu krevnímu oběhu. Do příjezdu záchranářů se pokoušeli seniora oživovat srdeční masáží policisté s hasiči.

"Po našem příjezdu jsme pokračovali ve snaze o záchranu rozšířenou resuscitací. Cyklista na místě zemřel, příčinou jeho pádu a okolnostmi události se zabývá policie," pokračuje mluvčí.

Podobný scénář mělo i zmíněné neštěstí ze sjezdovky v Malenovicích. "Informaci o události jsme přijali před půl pátou odpoledne. Na pomoc vyslali nejbližší zdravotnickou posádku a tým z Ostravy," informuje Humpl.

[chooze:article;value:515391]

​"Kvůli zástavě krevního oběhu zahájili operátoři telefonicky asistovanou resuscitaci. Od svědků pak poskytování pomoci převzali záchranáři. Lékař musel být vzhledem k obtížnému terénu na místo vysazen z vrtulníku pomocí palubního jeřábu," popisuje dramatický pokus o záchranu života Humpl.

Po několika desítkách minut se podle něj podařilo obnovit činnost srdce a posádky připravovaly transport pacienta do nemocnice. "Došlo však znovu k zástavě oběhu a veškerá další snaha o záchranu už byla marná. Lékař musel nakonec konstatovat smrt," uzavírá.

Podle policie nebylo ani u jednoho z popisovaných případů zjištěno cizí zavinění. "Na úmrtí cyklistů se nepodílela žádná cizí osoba," říká policejní mluvčí Kateřina Kobzová.

V Beskydech zemřeli dva cyklisté. Oba byli senioři:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.