Černochová podepsala smlouvu s USA. Upravuje pravidla pobytu i tresty vojáků

Usnadnění případného pobytu amerických vojáků u nás. Právě k tomu má sloužit česko-americká dohoda o obranné spolupráci. "Obsahuje zejména praktické, právní a technické záležitosti, které by se týkaly případného umístění amerických vojáků v České republice. Je potřeba zdůraznit případného. Ta smlouva to automaticky americké straně neumožňuje," vysvětlil bezpečnostní analytik Oldřich Bureš.

Případným vznikem americké základny na českém území se vůbec nezabývá. "Upravuje podmínky pobytu, upravuje trestní odpovědnost, upravuje dodávky, upravuje využívání českých vojenských prostor právě třeba pro společná cvičení a upravuje třeba i způsob, jakým budou nahrazovány případné ekologické škody," sdělil vedoucí Mezinárodního politologického ústavu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Vít Hloušek.

[chooze:article;value:482674]

Česká republika je 24. zemí z členských států NATO, která tuto dohodu se Spojenými státy podepsala. Teď ji ještě musejí schválit obě komory parlamentu a podepsat prezident. "Je to důležitá smlouva, kterou stále diskutujeme a hledáme v rámci poslaneckého klubu shodu. Je tam pár věcí, o kterých budu chtít ještě mluvit," řekl bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

"Hnutí SPD říká jasné ne cizím základnám a cizím vojákům na území České republiky a budeme ve Sněmovně hlasovat proti této smlouvě," vymezil se proti dohodě poslanec Tomio Okamura (SPD).

"Myslím si, že je zcela správné a adekvátní té dramatické bezpečnostní situaci, že budeme mít jasno, kde se budou američtí vojáci pohybovat a za jakých podmínek budou nést případnou trestní odpovědnost," podotkl politolog Pavel Žáček (ODS).

Součástí dohody je také seznam vojenských zařízení a prostor české armády, které budou moci ozbrojené síly USA za předem dohodnutých podmínek využívat.

[chooze:article;value:505203]

Českou armádu čeká v následujících letech významné přezbrojení. Ministerstvo obrany plánuje pořídit stovky nových strojů. Chce také co nejdříve podepsat smlouvu na historicky největší nákup více než 200 bojových vozidel pěchoty.

Dále uvažuje v příštích letech o nákupu až 50 kusů tanků Leopard v nejnovější variantě 2A7. Obrana si objednala také 4 stroje Viper a 8 vrtulníků Venom. Několik strojů už je vyrobeno, armáda by je měla dostat v nejbližší době.

Vojáci podle posledních informací nedostanou tři střední izraelské drony, ale místo nich nejspíš 200 menších. Záměrem ministerstva je i nákup 24 stíhaček. V plánu je pořízení amerických F-35, to se ale může změnit. Ministerstvo obrany si dalo také za cíl navýšení výdajů na obranu na 2 procenta HDP, jak se Česko před lety zavázalo NATO. Vláda toho chce dosáhnout už příští rok.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.