Černý kašel se rychle šíří. Rodičům neočkovaných dětí hrozí pokuta

Nakažených černým kašlem přibývá, minulý týden jen od pondělí do pátku jich přibylo 810. Šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek připomíná, že důležitým opatřením může být očkování žen v třetím trimestru těhotenství, které později může před nemocí ochránit i nově narozené děti.

"My toto doporučujeme už několik let a jsme v kontaktu i s gynekology a porodníky, tedy s jejích odbornými společnostmi. Apelujeme na ně, aby zejména gynekologové ženy nezrazovali od vakcinace a posílali je k jejich praktickým lékařům," říká Chlíbek.

[chooze:article;value:546677]

​"Zrovna mám čerstvou zprávu od jedné kolegyně, které její gynekolog očkování rozmlouval. Vakcinaci jí doporučil až po porodu, což je naprostý nesmysl," upozorňuje předseda vakcinologů.

Očkování těhotných žen doporučuje i hlava České gynekologické společnosti Vladimír Dvořák. Přesto připouští, že někteří jeho kolegové takový postup doporučovat nemusejí.

"Oni nepochybně znají stav a konkrétní případ dané těhotné víc než já a mohou k tomu mít své důvody," upozorňuje pro TN.cz Dvořák. Jaké důvody by to mohly být, však neupřesňuje.

Není důvod neočkovat

Exministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula však o žádných důvodech, které by u těhotných mohly v očkování bránit, neví. A postup gynekologů si vysvětluje jakýmsi konzervativnějším přístupem k problematice.

"Někteří gynekologové dříve nedoporučovali ani očkování proti rakovině děložního čípku a později názor změnili. K problematice už vydala stanovisko vakcinologická společnost a gynekologové by se mohli k němu připojit," domnívá se exministr zdravotnictví.

Sám ohledně dalšího šíření černého kašle povzbudivé prognózy nemá. "Jde to strmě nahoru. Za letošní rok už máme přes tři tisíce nakažených a týdenní nárůsty jsou stále vyšší a vyšší. A zatím ani nejde určit, kdy by ta křivka mohla začít zpomalovat," říká pro TN.cz Prymula.

[chooze:article;value:546706]

​"Každé respirační onemocnění včetně černého kašle je ale svým způsobem sezonní. A ta sezónnost ale není absolutní, teoreticky se tedy s černým kašlem můžeme setkávat i v létě," připomíná epidemiolog.

Lidem s kašlem by proto v kolektivu doporučoval z preventivních důvodů nošení respirátoru. "Nákaza je velmi rychlá a šíří se kapénkami. Hodně účinné ale může být například i větrání. Riziko přenosu nemoci snižuje," vysvětluje exministr.

Sám by doporučoval také izolaci neočkovaných dětí ve školách, kterou minulý týden nakázala a později odvolala pražská hygiena. "Děti ve třídách, kde byla prokazatelně nákaza černým kašlem by ale měly po dobu 21 dnů zůstat doma. Za zrušením toho zákazu vidím spíše politické důvody. Hygiena postupovala zcela v souladu s platnou vyhláškou," vysvětluje epidemiolog Prymula. A připomíná, že rodičům neočkovaných dětí může hrozit až desetitisícová pokuta, protože vakcinace proti černému kašli je povinná.

Nejčastější příznaky černého kašle: Jak ho spolehlivě poznat?:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.