Červená tlapka pomáhá zachraňovat psí životy. Zapojit se můžete i vy

Spolek Červená tlapka pomáhá zachraňovat psí životy tím, že umožňuje zraněným či nemocným psům, tedy vlastně spíš jejich páníčkům, najít vhodného dárce krve. Podobně jako mnoho dalších projektů vznikl i tento díky špatné zkušenosti z minulosti.

"Naše fenka šla na vyšetření, protože byla nějaká nemocná, a veterinář nám řekl, že si pro ni musíme rychle sehnat dárce krve, protože ji potřeboval otevřít a zjistit, kde je problém. V té době bohužel na žádného vhodného dárce, respektive jeho majitele, neměl kontakt a ve veterinárním centru, na které jsme se obrátili, také neměli žádnou krev do zásoby," vysvětluje zakladatelka projektu Alice Bílá.

Dárce se jí nakonec sehnat podařilo, nepříjemná zkušenost s pocitem bezmoci s ní ale zůstala. "To nás vedlo k nápadu v roce 2019 spustit veřejně přístupnou databázi, kde by lidé mohli veřejně přihlašovat své psy jako dárce krve a v níž by mohli majitelé nemocných psů vhodné dárce snadno najít," dodává Bílá s tím, že sice dříve existovaly způsoby, jak dárce najít, byly ale komplikované.

[chooze:article;value:524939]

Celý tříčlenný tým Červené tlapky se programu věnuje ve volném čase. Kromě webu s registrem spravují také facebookové stránky.

"Když potřebujete sehnat dárce, můžete je na webu vyfiltrovat podle poštovního směrovacího čísla a vyjede vám seznam vhodných psů v okolí," popisuje Bílá. Dárce pak můžou lidé kontaktovat přes připravený formulář, který následně systém dárci pošle na e-mail a případně i na telefon jako SMS, pokud dárce uvede své telefonní číslo. Vše je přitom zdarma.

Další komunikace pak už probíhá mezi zájemcem a potenciálním dárcem. "Vždycky doporučujeme oslovit, pokud možno, co nejvíce dárců, protože ne všichni třeba zrovna můžou," radí Bílá.

[chooze:article;value:520873]

"Když se hledá akutní dárce, lidé nám píší přímo a my to zveřejňujeme na facebooku. Takto nás oslovují i přímo veterináři," tvrdí dál Bílá. Často jde přitom o pejsky ve vážném stavu. "Dárci se nám pak ozývají během pár minut," dodává.

Jednou z nich je i paní Jarmila. "My jsme se zaregistrovali před půl rokem. Mám v registru dva pejsky – Bibi a Brita. Když jsem uviděla, že v Brně potřebují urgentně pomoc, neváhala jsem a hned jsem jim volala. Do Brna to máme přitom 80 km," vysvětluje. "Krev jsme darovali pro fenku maďarského ohaře, která má nádor," doplnila.

I ona má z minulosti smutnou zkušenost. Jejího milovaného pejska v minulosti srazilo auto. Doma má navíc nemocného syna, kterému její psi pomáhají v rehabilitaci. Ví proto, jak je podobná pomoc důležitá. "Nic jsem za to nechtěla," zdůraznila.

[chooze:article;value:522574]

Pro zápis do registru musí být pes dospělý, ve věku dva až osm let, musí mít přes 20 kg a musí být zdravý. Musí být také snadno zvladatelný, aby odběr zvládl. Krevní skupina ale u většiny případů nehraje roli a pejsci si tak většinou můžou darovat krev libovolně navzájem.

Celkem má Červená tlapka v databází už přes 1 200 psích dárců a další přibývají. Za odměnu dostávají registrovaní pejsci známku s logem spolku a s nápisem "pomáhám". "Je to od nás takové poděkování. Kromě známek posíláme novým dárcům také letáčky, které můžou donést třeba na svou veterinu nebo na cvičák, a dopis, kterým je vítáme do naší smečky. Na facebooku pak zveřejňujeme fotky našich psích hrdinů i s touto známkou a s odkazem na jejich profil v registru," uzavírá Bílá.

Liberec hostil mistrovství světa v agility:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.