Moderní bydlení

Češi budou vracet PET lahve a plechovky. Vláda dala zelenou obalovému zákonu

Do Česka míří zálohování PET lahví a plechovek. Vláda ve čtvrtek schválila novelu zákona o obalech, kterou připravilo ministerstvo životního prostředí. Hlavním cílem změny má být omezení množství vyprodukovaného odpadu. Novela zároveň reaguje na novou evropskou legislativu. Ministři zvedli ruku pro takzvaný obalový zákon i přes odpor řady obcí a některých podnikatelských svazů.

"Česká republika sice vybírá poměrně dost plastů, ale málo se jich dostává do recyklace. Recyklujeme zhruba polovinu PET lahví, plechovek jen 26 %,“ poznamenal pro TN Live Petr Novotný, senior konzultant Institutu cirkulární ekonomiky, který schválení novely vítá. Systém zálohování funguje dobře podle jeho slov například na Slovensku. 

"Tam po prvním roce dokázaly vybírat 70 % všech vybíraných obalů, později až 90 %, kontejnery na nápojové obaly pak zmizely například z parků a mnoha dalších míst. Česko bylo dlouho dobré v třídění odpadu, ale systém byl nedostatečný pro konkrétní dva druhy odpadu, tedy právě pro petky a plechovky," dodal Novotný. 

[chooze:article;value:570932]

"Já si myslím, že o zálohování se v Poslanecké sněmovně povede ještě velký boj. Není to poprvé, co tam toto téma míří. Zatím vždycky to ty minulé Sněmovny odmítly," upozornil nedávno v pořadu Naše Česko prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

​Návrh počítá se zálohou ve výši čtyř korun. Systém by měl fungovat podobně jako současné zálohy u pivních lahví. Zákazníci ale nesmějí tyto nové obaly před vrácením pomačkat. Vracet je bude možné na 11 tisících místech. Výkup by měl probíhat v prodejnách s plochou nad 50 metrů čtverečních, a to i na čerpacích stancích. Mělo by platit, že pokud si někde nápoj v petce nebo v plechovce zákazník koupí, tam by také mělo být možné ji vrátit a získat zpátky zálohu.

Zálohy mají podle návrhu novely platit na velkou část PET lahví či plechových obalů. V případě nealkoholických nápojů půjde o petky od objemu 100 mililitrů až tři litry. Pro nealkoholické nápoje v plechovkách půjde o objem od 100 mililitrů do jednoho litru. Z alkoholických nápojů potom bude tato záloha platit na obaly těch, které mají přes 15 % obsahu alkoholu. Záloha ale nebude platit pro obaly od mléka a mléčných výrobků a také pro obaly od oleje a octa. Vratné obaly by měly být označeny písmenem Z. Pokud by novela prošla i Parlamentem, mohla by začít platit od roku 2026. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.