Češi by už příští rok mohli volit poštou. Vláda schválila korespondenční volbu

"Už se těšíme na boj s opozicí v Parlamentu. Že budou proti je jasné, i když to historicky prosazovali. V zahraničí jim totiž pšenka nekvete," napsali na sociální síti X Piráti.

Vládní koalice o takzvané korespondenční volbě mluvila jako o jedné ze svých priorit od začátku svého funkčního období. Pokud zákon projde i oběma komorami parlamentu, tak by mohli Češi v zahraničí poštou volit už v příštích poslaneckých volbách v roce 2025.

"Plníme naše programové prohlášení. To, že by lidé, kteří jsou občany České republiky a žijí v zahraničí, měli mít možnost volit tímto způsobem jsme dlouhodobě chtěli, považujeme to za správné," řekl premiér Petr Fiala (ODS). Dotknout se má asi 300 tisíc Čechů, kteří žijí v zahraničí. Vyvrátil, že by šlo o to, že by vláda mohla v zahraničí získat více hlasů než opozice. 

Opozice zákon ale kritizuje a mluví o porušování ústavních práv. Například podle předsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně hnutí ANO Aleny Schillerové by při volbě poštou bylo porušeno právo na tajné hlasování. Proti přijetí zákona o korespondenční volbě se dlouhodobě staví i hnutí SPD. Už teď opozice mluví o tom, že bude chtít ve Sněmovně zákon blokovat a dají se tedy očekávat obstrukce.

Vláda řešila i hranice

Policejní hlídky kvůli zvýšené migraci už čtvrt roku kontrolují na česko-slovenské hranici přijíždějící dodávky a kamiony. Termín ukončení kontrol se už několikrát posunul a ve středu je vláda prodloužila minimálně až do 2. února.

[chooze:article;value:535444]

​Kontroly, které začaly 4. října, tak budou pokračovat dál. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) šel na středeční jednání vlády s požadavkem, aby policisté na hranici zůstali až do 1. února. A to i přesto, že počty migrantů v posledních týdnech rapidně klesly. Ve Zlínském kraji za prosinec policisté nezadrželi dokonce jediného migranta ani převaděče.

"Poslední záchyt jsme měli 8. listopadu v Brumově-Bylnici, kde jsme na vlakovém nádraží zajistili jednu osobu," uvedla mluvčí policie Zlínského kraje Simona Kyšnerová. Na migrační vlnu zareagovaly stejně i další státy, konkrétně Německo, Rakousko nebo Polsko. Policisty na hranici s Maďarskem nakonec poslalo i Slovensko.

Kabinet znovu řešil střelbu na filozofické fakultě

Vláda ocenila zásah policie i statečnost zaměstnanců fakulty při evakuaci. "Policie v těchto dnech prověřuje všechny aspekty zásahu, a to Úřadem vnitřní kontroly. V příštím týdnu bude mít mimořádný brífink, kde budou zodpovězeny všechny jednotlivosti zásahu," oznámil Rakušan.

[chooze:article;value:535008]

"Schvalování takového činu je v této chvíli postižitelné," varoval. Policie se do 2. ledna zabývala 96 podobnými případy. "Policie má i pro budoucnost vlastní zájem vyhodnotit zásah," doplnil.

Na příští týden je ve Sněmovně naplánovaný kulatý stůl ke zbraňové legislativě. Vést ho bude ministr vnitra.

Vláda schválila novelu zákona o sociálních službách

Vláda zároveň podpořila poslanecký návrh novely zákona o sociálních službách předložený skupinou poslanců a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou.

Podle té by se rozšířilo poskytování sociálních služeb pro osoby závislé na návykových látkách prostřednictvím vymezení nové cílové skupiny a doplnění nových základních činností.

Podívejte se na reportáž o hraničních kontrolách:

Češi v zahraničí by mohli poprvé volit poštou už v roce 2025:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.