Češi často užívají zbytečně moc léků. Hazardují tak se svým zdravím

Lidé chodí k praktikovi a často i k řadě specialistů, kteří jim předepisují léky zaměřené na dílčí potíže. Kombinace léčiv ale může být velmi nebezpečná. Velké množství léků bere od svých 40 let Jan Ryšavý.

"Když člověk má těch potíží víc, tak každá potíž chce svůj lék. Léků jsem nejvíce bral asi 11. V současné době jich beru asi osm," řekl. I on se setkal s kombinací léků, které mu vzájemně způsobovaly nežádoucí účinky. "Setkal jsem se s jedním lékem, který mi způsoboval pocit na zvracení," přiznal.

​Podle odborníků se nejčastěji zbytečně předepisují antibiotika, antivirotika, léky na žaludek, na nespavost a také na bolest. Nejčastější problém s nadmírou léčiv je u seniorů. "Od tří léků víc už je hodně těžké hlídat interakce, tedy to, jak se ty léky vzájemně ovlivňují," popsal praktický lékař Cyril Mucha.

[chooze:article;value:541031]

Velký problém je to i v domovech důchodců. "Požadujeme kompletní anamnézu od původního praktického lékaře i od všech specialistů, ale ne vždy se to podaří," řekla lékařka z Domova pro seniory Clementas Janovice Marie Vaňková. Podle odborníků je to problém spojený s moderním a vyspělým zdravotnictvím.

V Česku sice už pár let existuje systém, ve kterém lékaři najdou záznam o tom, jaké léky pacient užívá, ale podle ministerstva zdravotnictví ho lékárníci ani lékaři prakticky nepoužívají. Hlídat by to měli i takzvaní kliničtí farmaceuti. Jenže zatím fungují hlavně v nemocnicích a je jich málo.

Takzvaný lékový záznam začal v Česku fungovat v roce 2020. Přístup k němu mají jak lékaři, tak lékárníci. "V lékovém záznamu jsou data pacientů o jejich preskripci. Každý léčivý přípravek, který byl pacientovi předepsán, je v tomhle systému uveden," uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Jenže lékaři ho moc nevyužívají. "My to vidíme i na množství vstupů do lékového záznamu, že ne vždy ke kontrole dochází. Ono to není jen o tom podívat se, jaká léčiva jsou předepsána, ale taky zkontrolovat jejich možnou interakci, zda tam jsou možné problémové souběhy," dodal.

Podle ministerstva zdravotnictví by měli lékaři už existující nástroj více využívat. Chce i víc klinických farmaceutů. Ti už působí například v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních. Politici teď debatují o jejich zapojení i do ambulantní péče.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.