Češi čekali hodiny na let, v letadle dostali jen tatranky. Aerolinka nevidí problém

Někteří Češi, kteří v neděli večer cestovali z ománské Salály do Prahy a jejichž letadlo muselo kvůli poruše neplánovaně přistát v Abú Dhabí, si stěžují na přístup aerolinky Smartwings v této nepříjemné situaci. Dopravce se o ně prý dostatečně nepostaral. Podle letecké společnosti ale udělal její personál pro cestující maximum.

Jedním z těch, kdo své rozčílení ventiloval i na facebooku, byl pan Martin. Vadilo mu třeba, že musel na náhradní let čekat asi sedm hodin, aniž by věděl, kdy odletí. "Personál nám neustále říkal: 'Pět deset minut a odletíte.' No, a nakonec bylo na hodinkách 8:45 ráno (asi sedm hodin po přistání, pozn. red.) a my opustili úspěšně letiště," napsal.

K jídlu jen tatranky

Ještě víc mu vadil ale přístup aerolinky. "Nějaká kompenzace v rámci občerstvení se také nekonala," tvrdil s tím, že se situace příliš nezlepšila ani po odletu. "Celkem nás čekal 6hodinový let a za celou dobu letu bylo k dispozici pouze pití a tatranka. Žádné jiné občerstvení na tak dlouhý let, ani v rámci možnosti nákupu," doplnil.

[chooze:article;value:537330]

Podobně mluví i další lidé, kteří byli na palubě. "Let byl neustále posouván, cestujícím byly poskytovány pokaždé jiné informace o důvodu zpoždění," sdělil společnosti Refundio, která se zabývá vymáháním odškodného od aerolinek, pan Tomáš.

"Z výpovědi cestujících máme také informace, že cestujícím nebylo po dobu čekání na náhradní let poskytnuto žádné jídlo ani pití, což je jedním ze základních práv cestujících. Následný let trval déle než šest hodin a dle cestujících na daném letu nebylo k dispozici kromě nápojů žádné jiné občerstvení, což bylo zejména pro rodiny s malými dětmi velice nepříjemné," dodává pak za Refundio Jakub Urban, který řeší tento konkrétní let.

Smartwings se brání

Podle aerolinky ale rozhodně není pravda, že by se společnost o lidi nepostarala. "Cestujícím byla ještě před přistáním v Abú Dhabí na palubě letadla podána teplá večeře s nápoji. Poté co bylo letadlo odkloněno do Abú Dhabí, bylo pro všechny cestující na tamním letišti zajištěno občerstvení ve výši 12 eur (asi 300 Kč) na osobu. Poprvé ve 2:45 tamního času," tvrdí mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

[chooze:article;value:537505]

Vysvětlila také, proč čekání na odlet trvalo tak dlouho. "V Abú Dhabí jsme měli k dispozici náhradní letadlo, což za dané situace byla výhoda. Nebylo tam potřeba posílat náhradní letadlo, čímž by se čekání výrazně prodloužilo. Vzniklé zpoždění v Abú Dhabí bylo zapříčiněno odbavením velkého množství letadel. Přistání tohoto letu proběhlo během provozní špičky," sdělila TN.cz.

Slova o "pouze tatrance a pití" na náhradním letu do Prahy ale potvrdila. "Na letu z Abú Dhabí do Prahy cestující obdrželi během letu opakovaně nápoje (3x) a tatranku," uvedla doslova.

Nárok na odškodné

Cestující mají nárok na odškodné, i pokud občerstvení dostali. "V případě, že dojde ke zpoždění letu o déle než tři hodiny oproti plánovanému času přistání, vzniká cestujícím nárok na kompenzaci dle nařízení EU 261/2004. Výše kompenzace se poté odvíjí od vzdálenosti letu," tvrdí Urban s tím, že v tomto konkrétním případě s 9hodinovým zpožděním mají cestující nárok na kompenzaci až 600 euro (asi 14 800 Kč) na osobu.

[chooze:article;value:536936]

S žádostí o kompenzace se můžou lidé obrátit přímo na aerolinku. "Klienti nás mohou kontaktovat prostřednictvím kontaktního formuláře na webových stránkách společnosti," vzkazuje cestujícím Dufková.

Mluvčí Smartwings také znovu zdůraznila, že cestujícím nehrozilo nebezpeční, a to přesto, že některé z nich vylekalo vypadnutí kyslíkových masek. "Nedošlo k poklesu tlaku v kabině, což prokázala data z letového zapisovače. Příčina vypadnutí masek je předmětem šetření, jedním z pravděpodobných důvodů mohla být závada na tlakovém spínači," vysvětlila.

Návrat legendárního Concordu? NASA testuje nové nadzvukové letadlo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.