Češi celkem dluží tři biliony korun. Většinou mají dlouhodobé půjčky

Hypotéky a úvěry na bydlení. Ty tvoří největší část celkového dluhu lidí, skoro 80 procent. Z údajů tak vyplývá, že Češi dávají přednost dlouhodobým půjčkám, a to i přesto, že hypoteční trh v současné době stagnuje. Další část tvoří krátkodobé úvěry.

Ten si vzal na auto i pan Tomáš z Ostravy. "Nezbývaly peníze, všechno zdražilo, jednodušší je pro mě dávat měsíční splátky," poznamenal.

"Ta menší část jsou právě ty krátkodobé úvěry, které jsou určené zejména na spotřebu. Jsou to úvěry, které si například lidé berou na pořízení nových nebo ojetých automobilů, jako doplněk k hypotečním úvěrům, na doplnění domácnosti a podobně," vysvětlil výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl.

[chooze:article;value:501218]

V Česku stoupá nejen zadluženost, s ní ale i objem nesplaceného dluhu. "Nesplacený dluh poprvé v našich statistikách stoupl meziročně, a to o 95 milionů korun. Statistiky v bankovním a nebankovním sektoru takhle sledujeme 10 let. Je to vlastně poprvé, co se tak stalo. A je to zejména z důvodu nesplácení těch krátkodobých úvěrů," sdělil Rajl.

"Třeba v porovnání s Evropou jsou naši lidé finančně gramotní. Pořád ještě ze států EU patříme mezi obyvatele, kteří si nejlépe platí své závazky," upozornila ředitelka společnosti Insolcentrum Jarmila Veselá.

Podle některých odborníků bude vzhledem k současné ekonomické situaci přibývat těch, kteří po půjčce nebo úvěru sáhnou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.