Češi chudnou. Třetina lidí nemá vůbec žádné rezervy, hrozí jim vážné problémy

Finanční rezerva domácnosti jsou peníze, na které v případě potřeby můžete okamžitě sáhnout. Nepočítá se například chalupa nebo auto. "Finanční rezerva by měla být ve výši tří až šesti měsíčních útrat rodiny. Třetina ale nemá rezervu ani na jeden měsíc," upozorňuje ekonom Štěpán Křeček.

Doporučovanou rezervu má podle posledního průzkumu maximálně polovina domácností. "Zhruba 25 procent lidí má rezervu tak na tři měsíce, což není úplně ideální. Asi 22 procent lidí má rezervu na šest měsíců," říká Radek Šalša z České bankovní asociace.

[chooze:article;value:526975]

​Mnohem víc znepokojující je ale skupina, která žije takzvaně z ruky do pusy. "Takřka třetina klientů má rezervu nedostatečnou. Je to zhruba milion klientů, kteří opravdu žijí od výplaty k výplatě a nezbývá jim nic," prozradil mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. 

Zčásti je tato skupina determinována nízkými příjmy. Jsou to hlavně samoživitelky s příjmem do 35 tisíc korun. Druhou ohroženou skupinou jsou pak lidé, kteří rádi nakupují na splátky a žijí takzvaně na dluh. "Konsolidujeme a snažíme se upravit úvěry, snížit splátky," říká Hrubý.

Podle některých průzkumů se skupina bez finančních rezerv od pandemie covidu mírně rozrostla. Aktuálně dokáže v průměru česká domácnost ušetřit přibližně 16 procent příjmu. Jsme tak v evropském průměru. Nejlépe je na tom Irsko se zhruba 24 procenty, na opačném konci tabulky figurují Polsko a Bulharsko.

[chooze:article;value:526974]

​"Z letošního průzkumu vyplývá, že lidé se stále víc zajímají o to, kam tu rezervu vložit. Už ji nenechávají jen na běžných účtech, vyhledávají například spořicí účty, které jsou výhodnější," objasnil Šalša.

Recept na ušetření ekonomové znají, jenže ne vždy se to setká s pochopením hlavně těch, kteří mají hluboko do kapsy. "Pro zlepšení finanční situace se musíme zaměřit na to, za co utrácíme, škrtnout zbytné výdaje. Pak je taky nízká nezaměstnanost, neměli bychom se bát si říct o vyšší platy," radí Křeček. 

Dluhy Čechů u bank jsou aktuálně přes 2,2 bilionu korun. Z toho by se dalo postavit třeba dvacet jaderných bloků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.