Češi čím dál víc nakupují v Polsku. Pro státní kasu to není dobrá zpráva

"Pokud si vyhlídnete akci, tak maso je tu levnější třeba o polovinu," pochvaluje si ceny v polských supermarketech jedna z mnoha Češek, které tam jezdí nakupovat. Statistická data ukazují, že Češi v zahraničí nakupují čím dál více. 

Podle statistického úřadu utratili jen na jaře letošního roku v zahraničí asi 21 miliard korun. Tratí na tom nejen supermarkety v Česku, ale i státní kasa.

Kdyby výše zmiňovaných 21 miliard korun utratili v tuzemsku, jen na DPH by si v případě 21% sazby stát přišel na asi 3,7 miliardy korun. "Určitě to znamená výpadek příjmu státního rozpočtu především z daně z přidané hodnoty. Ale na druhou stranu ty nákupy snižují inflaci," tvrdí ekonom Štěpán Křeček. 

[chooze:article;value:521421]

​Přestože mnoho Čechů volá po tom, aby si náš stát vzal ze svého souseda příklad, podle ekonoma a místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka (ODS) nemáme na to, abychom snížili DPH na nulu. "To by byl větší výpadek v rozpočtu než to, že část společnosti jezdí nakupovat do Polska," objasnil. 

Pohonné hmoty a cigarety

Kromě DPH stát může významně tratit i na spotřební dani, která je uvalena třeba na pohonné hmoty, alkohol a cigarety. V Česku se momentálně pohybuje cena benzínu okolo 39,50 koruny za litr, v Polsku vyjde v přepočtu asi o pět korun levněji, a nafta dokonce o šest korun. 

Rozdíl na celé nádrži je podle Čechů, kteří v Polsku pohonné hmoty nakupují, zhruba sto korun. Mnohem víc se vyplatí tam nakupovat cigarety, což je vidět i na výnosu ze spotřební daně u tohoto produktu. Přestože totiž kuřáků neubývá a cigarety v Česku v posledních letech výrazně zdražily, vybraná daň nijak zásadně nevzrostla. 

[chooze:article;value:523415]

​V Polsku krabička cigaret stojí i o padesát korun méně, a řada našich krajanů si tak jezdí kupovat kartony k sousedům. "Cigarety kupuju jednou za měsíc, ty ceny jsou o polovinu nižší," prozradil jeden z nich. Příští rok by se v Polsku měla zvednout cena krabičky o pět korun, v Česku ale o osm.

Citelný dopad na zdravotnictví

Kromě dopadu na státní rozpočet to není dobrou zprávou ani pro naše zdravotnictví. "Každoročně zemřou na následky kouření tisíce lidí, v rámci České republiky se ročně jedná o 16 až 18 tisíc osob," uvádí Státní zdravotní ústav. Nejčastěji umírají na nádory dýchacích cest.

Výdaje na léčbu onemocnění spojených s kouřením se přitom odhadují asi na 100 miliard ročně, což je víc, než vynesou daně z tabákových výrobků. Navíc v době, kdy stát hledá úspory, kde to jde, je osm miliard, o které kvůli nákupům cigaret v Polsku přichází, poměrně vysoká částka. 

Rakovina plic podle statistik patří k největším zabijákům v Česku (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.