Češi doma ve vedrech trpí. Problém s přehříváním budov by vyřešilo více zeleně

Zástavbě, ve které naměříme znatelně vyšší teploty než jinde v jejím okolí, se říká městský tepelný ostrov. Extrémní teploty bývají například v Miláně, Paříži, ale i v Praze.

Tropických dnů navíc přibývá a zdi domů i silnic pod celodenním žárem nepřestávají hřát ani v noci. Podle odborníků bude muset přibýt ve městech zeleň, která plochy zastíní.

"Je ideální, když ta zeleň nám buď jako strom zastíní celou budovu, a nebo použijeme zeleň, která se nám popne po fasádě. Nebo tu jsou malá řešení, kdy zeleň nám odpařuje vodu a ochlazuje prostory celkově i v okolí. Jsou to i malé květníky, truhlíky, záhony. To všechno nám pomáhá," vysvětluje Jan Řežáb ze společnosti JRD Energo. 

[chooze:article;value:512745]

​"Situace se zlepšuje. Na jednu stranu se snaží i města a stát podporovat zeleň na konstrukcích o vegetaci v uličních prostorech. Je na to řada dotačních titulů. První vlaštovky máme i u soukromých investorů," říká vedoucí kanceláře zelené infrastruktury IPRÚ Jan Fejfar. 

Řada měst přestává sekat trávu a nechává ji růst. V budoucnosti by města mohla vypadat třeba jako od italských architektů. Jejich zelený návrh si před lety objednala Čína. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.