Češi hromadně vykupují dřevo a uhlí. Dělají si zásoby i na dva roky

Pan Jirmus si zásobu dřevěných pelet letos objednal o měsíc dřív než v předchozích letech. Prý se poučil z loňska. "Vloni nebyly pelety, tak jsme čekali do nejzazšího termínu. Nakonec to dopadlo dobře," vzpomíná.

S podobným předstihem si letos pro topivo chodí i řada dalších. V některých prodejnách mají v porovnání s průměrem z minulých let o 30 procent více objednávek.

[chooze:article;value:508281]

I když štípaného dříví je stále dostatek, zásoby dřevěných pelet se už prý znovu začínají tenčit, a to i kvůli útlumu ve stavebnictví. "Je nedostatek pilin kvůli tomu, že se zastavila výroba na pilách. Posouváme o 14 dní, není to žádné drama. Loňskou sezónu jsme museli posouvat dodávky třeba o čtyři měsíce," řekl prodejce dřeva Petr Vondráček.

A větší i dřívější zájem, než na jaký byli zvyklí z období před vypuknutím energetické krize, hlásí i obchodníci s uhlím. "Ten minulý rok nás všechny trošku vystrašil, takže i tady na skladě jsme objednali větší množství a lidi si také víc objednávají," uvedl prodejce uhlí Ladislav Volešík.

Například z uhelných skladů ve středočeských Štěchovicích si zákazníci odváží zásoby i na dvě topné sezóny dopředu. V poslední době se ceny uhlí po extrémním nárůstu z loňska pomalu začínají blížit úrovni z dob před energetickou krizí.

[chooze:article;value:508212]

"V posledních měsících vidíme rychlý pokles ceny uhlí. Ještě v září se cena uhlí pohybovala okolo 450 dolarů za tunu. Dnes jsme pod 150 dolary," sdělil ekonom Petr Studnička.

Dolů jde i cena dříví. "Teď ta cena ještě tolik nepoklesla. Odezněla kůrovcová kalamita, kdy se vytěžilo hodně dřeva, které se ale hodně prodalo. To znamená, že teď je ta nabídka palivového dřeva relativně nižší, proto vlastně ta cena neklesla tam, kde jsme byli zvyklí," vysvětlil ekonom Jan Černohorský.

Podle odborníků ale ceny tuhých paliv na úroveň z předchozích let už zřejmě zcela neklesnou a minimálně o 10 procent dražší už zůstanou trvale.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.