Češi jsou k elektromobilům spíš skeptičtí. Ty přesto rostou na oblibě

Češi a elektroauta, to je kapitola sama pro sebe. Někteří lidé mají z jejich pořízení obavy, jiní hledají pozitiva. V rámci Evropy ale patříme spíše mezi skeptiky. Dokazují to i poslední data Centra dopravního výzkumu.

"V zemích Evropské unie bylo za období prvních čtyř měsíců registrováno přes 400 tisíc bateriových elektromobilů. Byl tam meziroční narůst. A stejně tak v České republice," dodává však za centrum Lukáš Kadula.

"Češi jsou konzervativní a v rámci nákupu elektromobilů mají přirozené obavy z dojezdu vozidla, z toho, kde budou nabíjet, jaká je zůstatková hodnota vozidla, kdyby ho chtěli prodat," vysvětluje vedoucí prodeje ve společnosti Auto Jarov Martin Mareček. Není se prý ale čeho obávat.

[chooze:article;value:560059]

"Nabíjecí síť v rámci republiky se opravdu rozrůstá každým rokem o desítky až stovky nabíjecích míst. Prodlužuje se tím i dojezd elektromobilů. Pohybujeme se bezpečně mezi 300 až 500 kilometry," zdůraznil Mareček.

V Česku je aktuálně registrováno přes 26 tisíc osobních elektromobilů, 500 jich noví majitelé registrovali jen za první polovinu května.

Čistě elektrické automobily si mohli ve čtvrtek vyzkoušet také zaměstnanci televize Nova. Pro některé z nich to bylo úplně poprvé. "Přišlo spousta lidí a vesměs všichni měli pozitivní reakce. Líbilo se jim to," shrnuje zájem asistent prodeje firmy Auto Jarov Jakub Hájek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.