Češi jsou moc tlustí, vadí expertům. Jejich nápad by to mohl rychle vyřešit

Češi patří mezi nejtlustší národy Evropské unie. Podíl lidí s obezitou roste, a to samozřejmě dopadá na zdravotní a sociální systém a ekonomickou produktivitu.

"Nadměrná konzumace cukru přispívá k obezitě, cukrovce, kardiovaskulárním nemocem, rakovině nebo špatnému stavu zubů. Spotřební daň na cukr proto představuje důležitý nástroj pro zlepšení zdraví a také úspor. Největší potenciál úspor pro české zdravotnictví spočívá právě v prevenci, do níž patří i daňová politika," řekl lékař a ekonom Pavel Hroboň, který vede pracovní skupinu Zdraví v Národní ekonomické radě vlády (NERV).

Podle PAQ Research je nejefektivnější intervencí ke snížení konzumace cukru, a tak i nákladů s ním spojených, zdanění slazených nápojů. "Česká vláda říká, že chce danit to, co je nezdravé. Naše studie na zdanění alkoholických a slazených nápojů představují konkrétní možnosti realizace. Existují odlišné varianty zdanění slazených nápojů a my ukazujeme, které mohou mít nejvyšší efekt a Česko by je mohlo převzít," vysvětlil sociolog a člen NERV Daniel Prokop.

[chooze:article;value:525788]

​Polský model počítá se základní sazbou 3,4 koruny na litr u slazených nápojů s hustotou cukru 50g/l a s variabilním komponentem, kdy každých 10 g/l navíc by znamenal zvýšení daně o 0,35 Kč/l s výjimkou pro ovocné a zeleninové šťávy a další. Do daně by se promítla i umělá sladidla, podle návrhu PAQ Research by zákon obsahoval i automatickou valorizaci sazeb o inflaci či medián růstu mezd.

Jak by se promítla navržená daň
do cen slazených nápojů

nápoj (0,33 l) cena nyní
navrhnutá daň vč. DPH daň s přenosovou mírou zdanění 80 %* cena s novou daní
levný slazený nápoj
(112 g cukru)
19,9 Kč 2,36 Kč 1,89 Kč 21,8 Kč
drahý slazený nápoj
(72 g cukru)
52,9 Kč 1,79 Kč 1,44 Kč 54,34 Kč
*na zákazníka by se nepřenášela celá váha daně, ale 80 %, zbytek by zaplatili například prodejci
zdroj: PAQ Research / TN.cz

"Na základě zahraniční zkušenosti a předpokládané elasticity poptávky lze očekávat deseti až dvacetiprocentní snížení konzumace slazených nápojů, daň navíc motivuje výrobce ke snížení koncentrace cukru ve svých výrobcích. Dále okolo 2,7 miliardy korun ročně do rozpočtu a úsporou v řádech 80 až 90 miliard na zdravotních nákladech po dobu života současné populace. Další úspory daň generuje ve snížení výdajů nemocenského pojištění, vyšší zaměstnanosti a vyšší pracovní produktivitě. Celkově lze tedy očekávat úspory v řádech vyšších jednotek miliard ročně," shrnul výzkum z PAQ Research.

[chooze:poll;value:9837712ed5d4085a5ddb0055746b9b4e70f49b5e;layout:tn_nova]

Celou studii si můžete přečíst zde:

[chooze:document;value:152524f2-96a3-4647-aa13-a941ee262e32]

​Obezitou trpí každé páté dítě v Česku. Podívejte se na červnovou reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.