Češi jsou sice digitálně gramotní, s úřady je ale komunikace jak za císaře pána

Česko by mělo přidat v digitalizaci, jinak hrozí, že jí ujede vlak. To vyplývá ze zprávy Evropské komise. "Jestli chce Česko hrát prim, jestli chce skutečně být na špici, tak musí přidat v řadě těch faktorů. Mělo by co nejlépe využít těch skoro 50 miliard korun, které má k dispozici z Evropské unie na digitalizaci," popsala místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (ANO).

Evropská komise hodnotila celkem čtyři oblasti, kde se dá digitalizace využít. Jednou z nich byla digitalizace státu. Česká republika si prý stojí velmi špatně v oblasti digitalizace zdravotnictví. Tam dostala jen 47 bodů, když unijní průměr je 72.

"Nechci, aby doktoři a naši zdravotníci byli úředníci. Chci, aby ten provoz byl maximálně digitalizovaný do voleb. Aby v podstatě nemuseli nic vyplňovat," prohlásil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

[chooze:article;value:524165]

​V oblasti eGovermentu by měla podle Komise Česká republika udělat služby uživatelsky atraktivní a posílit možnosti využívat je ze zahraničí. "Není to žádné překvapení. Za nás jsme udělali digitální recept, digitální neschopenku a digitální dálniční známku," připomněl místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO).

"V těch celkových ukazatelích rosteme. Ty výhrady vnímám, jsou relevantní. Ale já skutečně nejsem ten, kdo by stavěl vysokorychlostní sítě nebo bétéesky. Myslím si, že se to bude postupně zlepšovat," okomentoval ministr pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Výhody digitálního státu bychom přitom podle Komise dokázali využít. Zatímco běžně v sedmadvacítce využívá online služeb státu 74 procent občanů, v Česku je to dokonce 86 procent.

[chooze:article;value:502243]

​"Aby digitalizace byla úspěšná, tak je to o ušetřeném času občanovi a o rychlosti. To znamená one touch away, tedy jeden klik a mám vyřešeno. Kdežto takhle to zatím tady nefunguje," přiblížil IT expert Miloslav Lujka.

Digitalizace podle komise v České republice pokulhává i v soukromém sektoru. Chybí specializovaní IT pracovníci a pracovnice, těch je u nás dokonce v unii nejméně.

"Je to trochu smutný obrázek, protože je to jenom jedenáct procent z už tak poměrně nízkého čísla IT specialistů v Česku. Průměr Evropy je skoro 20 procent," srovnala Jourová.

Evropská komise si na začátku letošního roku stanovila cíle v digitalizaci, které by ráda splnila do roku 2030. Právě aktuální zpráva o současném stavu má členským zemím napovědět, v jakých oblastech potřebují zabrat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.