Češi koupili levné letenky, aerolinka je zdrtila. Byl to od ní podraz, zuří Jana

Na sicilské pláži se už viděla i paní Jana z Prahy, která plánovala na italský ostrov zamířit na začátku září. Na týdenní dovolenou měla odletět společně se svým partnerem. "Obvykle létáme do Řecka, ale když jsem na stránkách Wizz Airu narazila na tak levnou Sicílii, neváhali jsme," popsala pro TN.cz.

Nadšení ale brzy vystřídalo hořké zklamání. "Po dvou dnech mi od společnosti přišel e-mail, že letenky stornuje. Byla jsem z toho vážně smutná, protože jsem si během těch pár dní stihla načíst zajímavosti o Sicílii a našla jsem si, jaké pláže jsou nejhezčí. Obvykle akční letenky nestihneme koupit, tak jsem si myslela, že jsme měli konečně štěstí," postěžovala si.

[chooze:article;value:551315]

​Společnost se za způsobené komplikace omluvila. V e-mailu, který zákazníkům poslala, napsala i důvod, proč se k takovému kroku musela uchýlit. "Kvůli neočekávanému technickému problému během testování byla nesprávně zobrazena cena letenky na váš nadcházející let (lety) a skutečná cena letenky se výrazně liší od té, která vám byla zobrazena," píše ve zprávě.

Zjednodušeně řečeno, zákazník zkrátka zaplatil méně, než měl. Podle Davida Eiselta z portálu Cestuj levně je ale takový argument pochybný. "Důvod zrušení letenek společnost uvádí jako Underpaid 'nedostatečně placeno', tedy to, že cestující zaplatil mnohem méně, než měl. V případě lowcost společnosti typu Wizz Air je toto tvrzení samozřejmě komické a nerelevantní. Letenky v cenové hladině 10 EUR prodává běžně na stejných, i atraktivnějších linkách," uvedl.

Společnost v omluvném e-mailu dodala, že peníze za letenky vrátí klientům v podobě kreditů. To ale paní Janu i jejího přítele naštvalo na celé situaci nejvíc. "Jak jako v podobě kreditů?! To nemyslí vážně. Peníze tak mám na účtu Wizz Airu, já už s nimi ale nikam letět nechci. Chápu, že to za nás oba není ani tisícovka, ale jde o princip. Myslíme si, že šlo prostě o podvod, že z nás jenom chtěli vylákat peníze," domnívá se. Redakce TN.cz se obrátila i přímo na leteckou společnost Wizz Air. Odpověď ale neobdržela.

[chooze:article;value:546687]

​Jak se bránit?

Lidí jako paní Jana, kteří levné letenky na Sicílii koupili, je ale víc. Lákavou nabídku sdílela například i cestovatelka a influencerka, která na sociálních sítích vystupuje pod pseudonymem Cestuj s Deni. Podle ní ale nemusí lidé házet flintu do žita. Údajně existuje způsob, jak peníze z kreditů převést na účet.

Způsoby mají být hned dva. Podle prvního z nich stačí odeslat žádost o převod kreditu, kterou naleznete ZDE. Ne každému ale tento způsob funguje. Pokud mezi ně patříte i vy, vyzkoušet můžete druhou metodu:

  1. Vyhledejte si Wizz Air kompenzace a otevřete stránku refundace a kompenzace.
  2. Sjeďte úplně dolů a klikněte na formulář pro podání reklamace.
  3. Přihlaste se do svého účtu.
  4. Pak klikněte na rezervace, účet a zvolte problémy s platbou a následně problémy s kreditem Wizz.
  5. V angličtině vyplňte, že chcete požádat o převod kreditů na bankovní účet. Nezapomeňte napsat čísla rezervací, kterých se to týká.
  6. Formulář odešlete a už jen počkejte, až žádost vyřídí.

Podle Eiselta by krajním řešením mohl být i soudní spor. "Osobně si myslím, že v případě, kdy byste byli s verdiktem nespokojeni a letenky opravdu chtěli, vám po soudní při budou náležet," uvedl.

"Ale ruku na srdce. Újma v tomto případě nestojí za jakékoliv vynaložené úsilí a ze všech pohledů bude výhodnější letenky koupit za 'standardních' patnáct stovek či lépe, poohlédnout se po jiné akci," dodal.

Čech procestoval USA bez peněz. Spát musel i venku, kolem něj běhaly pumy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.