Češi kradou víc než dřív. Může za to drahota, tvrdí experti

Více než 33 tisíc krádeží odhalily loni bezpečnostní agentury v nákupních centrech. To je o téměř 50 procent více než o rok dříve. Vysoký meziroční nárůst přičítají vyšším cenám a horší životní úrovni. Z pultu obchodů totiž lidé stále více kradou i levnější produkty. Jsou také agresivnější. Nebojí se prý ani ozbrojit, a to jak chladnou, tak střelnou zbraní.

"V minulosti převládaly především hodnotnější položky, jako je alkohol nebo luxusní kosmetika. V roce 2022 jsme zaznamenali výrazný nárůst krádeží běžných potravin nižších hodnot, a to jak čerstvých, tak i trvanlivých," říká Martin Giebel ze společnosti M2C.

V Brně loni policisté například zasahovali právě kvůli pokusu o krádež 30 tabulek čokolády. Ve Zlíně zase složitá životní situace donutila muže ukrást potraviny za zhruba 150 korun. Policii pak řekl, že měl prostě hlad.

[chooze:article;value:501149]

"Ti lidé jsou opravdu v zoufalé situaci, a to riskování se jim vlastně může vyplatit. Nemají de facto co ztratit," vysvětluje psycholog Petr Šobra.

Čísla jsou ale částečně zkreslená kvůli tomu, že v roce 2021 byl provoz obchodů ovlivněn proticovidovými opatřeními, kdy byla většina obchodů úplně nebo částečně uzavřena.

To, že by se loni kradlo pouze levnější zboží, není ale pravidlem.  Z jednoho obchodu se například ztratily chytré hodinky v hodnotě 15 tisíc korun. A v bezpečí nebyli ani superhrdinové. Z pražského kina si pachatel loni odnesl sochu Supermana v životní velikosti a hodnotě několika desítek tisíc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.