Češi kvůli cenám opět utíkají do Polska. Dokonce tam pořádají svatby

Ačkoliv je pro mnoho lidí svatba tím nejdůležitějším okamžikem života, jedná se o velmi nákladnou záležitost, na kterou si budoucí manželé spoří i roky. Není proto divu, že se snaží ušetřit, kde se dá. Na sociálních sítích se diskutuje o tom, zda není výhodnější uspořádat svatbu v Polsku, kam Češi v poslední době jezdí často nakupovat.

"Přátelé, téma svatba. Zajímalo by mě, jestli někdo nemáte zkušenost s pořádáním hostiny v Polsku? Máme čistě finanční motiv, rodinu tam nemáme, ale Polsko je od nás (Ostravy) blízko. S dnešními cenami jdou náklady svatby v Česku do několika set tisíc. Požadavek je zhruba 70–80 lidí s přespáním," zeptal se anonymně jeden z uživatelů ve facebookové skupině Polsko - nákupy, tipy a doporučení.

[chooze:article;value:518728]

Pod příspěvkem se mu ozvala řada lidí, která už měla s veselkou za hranicemi zkušenosti. "Měli jsme svatbu dcery na zámku Chalupki, spokojenost, je tam i ubytování," reagovala jedna z žen.

Právě toto místo získalo nejvíc doporučení. "Měla jsem svatbu zhruba před třemi lety v polském zámku Chalupki a velká spokojenost. Cenově tak o polovinu levnější než u nás, jídlo úžasné. Co zůstalo, dostali jsme na druhý den domů. Měli jsme pronajatý celý hotel, na ubytování nás bylo asi 60. Komunikace s provozní byla super, umí česky," přidala se další z žen.

[chooze:article;value:522781]

"My měli svatbu ve Wodislavi. Luxusní obří sál s parkem a jídla, až se stoly prohýbaly. Cenově to vyšlo kolem 250 tisíc korun. Celkově jsme měli 80 lidí a jedná se o cenu za kompletně celou svatbu i s oblečením. Samotná hostina vyšla na 190 až 200 tisíc a ještě jsme si 31 beden na maso plných jídla dovezli domů," připojil se s pozitivní zkušeností jeden z bývalých ženichů. Mezi tipy na místa se objevil například i svatební dům Perla Krzanowice nebo dům Avanti.

Podle ekonomky Markéty Šichtařové může jít skutečně o šanci, jak na velkém dnu mohou manželé ušetřit. "Samozřejmě se jim to může vyplatit. Pochopitelně je to výhodné hlavně pro ty dva, kteří to platí. Pro ten zbytek rodiny asi moc ne, když musí dojíždět mnohem větší dálku za hranice. I tak si ale umím představit, že se jim to skutečně vyplatí, protože je tam v některých oblastech levný benzín," vysvětlila.

[chooze:article;value:525096]

​"Také tam jsou levnější pronájmy restaurací i hotelů na přespání. Obecně tam jsou i levnější i potraviny, takže si myslím, že na tom mohou ušetřit ve srovnání s tím, kdyby svatbu pořádali u nás. V průměru platí, že tam je i levnější alkohol," dodala Šichtařová.

Právě tyto faktory motivují spoustu Čechů k tomu, aby hostinu dělali za hranicemi. "Víme o tom, že Češi využívají tyto služby v Polsku. Oni Poláci mají přímo takové sály speciálně na svatby," reagoval pro redakci TN.cz mluvčí města Karviná Lukáš Hudeček. 

[chooze:article;value:524167]

Své ano si však snoubenci řeknou většinou už v Česku a za hranice přejedou až na oslavu. "Jinak by museli řešit spoustu papírů, takže to dělají tak, že obřad mají třeba tady v Karviné na radnici nebo na jiném místě, které je k tomu určené. My tu máme obřadní síň v kulturním domě nebo na zámku. A potom přejíždějí na oslavu do Polska, protože s ním přímo sousedíme. Je to záležitost na pět až deset minut," ozřejmil Hudeček.

Češi oddalují svatby. Důvodem jsou ceny, mohou je vyjít na statisíce (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.