Češi kvůli drahým potravinám začali míň jíst. Pijí ale víc piva

Každý člověk v Česku vloni snědl v průměru 793 kilogramů potravin. To je o 32 kilo méně než předloni. Podle ekonomů se takový trend dal očekávat.

"V roce 2022 už jsme viděli první obrovskou vlnu inflace, která se projevila ve zdražování řady položek spotřebního koše. To tu dlouho nebylo," vysvětlil nový trend ekonom Pavel Peterka.

Podle statistiků v nákupních košících ubylo masa, nahradily ho rýže nebo také luštěniny. Podle výživových expertů je ale největší problém velký propad nákupů čerstvé zeleniny. Té se vloni snědlo výrazně méně než v letech 2020 a 2021. Rozdíl je téměř deset kilogramů na osobu oproti roku 2021.

[chooze:article;value:529348]

​"Bohužel další zdražování může vést k ještě menší konzumaci ovoce a zeleniny a celkově k horší kvalitě stravováni. Nevhodné stravování zvyšuje riziko nejen obezity, ale i civilizačních chorob s tím spojených," uvedla výživová poradkyně Věra Burešová.

Lidé na druhou stranu kupovali více piva. "U alkoholických nápojů došlo k meziročnímu nárůstu spotřeby o 6,3 litru. Piva se vypilo v průměru téměř 143 litrů na obyvatele, oproti předchozímu roku o 7,4 litru více," informoval tiskový mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.

Podle ekonoma se ale celkově blýská na lepší časy. "Pro další rok je ten výhled výrazně pozitivnější. Už na začátku roku uvidíme růst reálných mezd, a obecně by tak mělo dojít k růstu životní úrovně v České republice," dodal ekonom Peterka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.