Češi kvůli krizi šetří na pojištění. Tři rady, které vás ochrání před ztrátou peněz

Rapidní inflace bude Čechy trápit i v letošním roce. Nutí je šetřit, a to i na pojištění. Zvýrazňuje se tak trend takzvané "podpojištěnosti", tedy právě toho, že se lidé pojišťují méně, než by měli.

Vysoká inflace se mimo jiné promítá výrazně do cen stavebních prací a nákladů. "Za co si rodina postavila dům před několika lety, už ho nyní nepostaví, ale klienti přesto neupravují cenu, na kterou mají tu nemovitost pojištěnou, podle skutečné stavební hodnoty té nemovitosti," nastínil problematiku výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

[chooze:article;value:482194]

Podle něj je důležité, aby pojistka stačila na to, aby se dům v případě katastrofy dal postavit znovu. "S pojišťovnami jsme udělali analýzu, podle které se ukazuje, že pouze asi třetina českých domácností je pojištěná správně. Ten zbytek je podpojištěný. U 15 procent to vychází, že jsou podpojištěné o více než 50 procent," doplnil Matoušek.

"Není důležité jen mít pojistku, ale také být pojištěný dobře. Je nutné vnímat všechna rizika, která hrozí. V této turbulentní době bych doporučil zabývat se výší pojištění nemovitosti alespoň jednou ročně," nastínil Matoušek.

[chooze:article;value:475206]

​Češi se oproti západní Evropě pojišťují mnohem méně, například v Rakousku mají lidé pojištěných 90 procent nemovitostí. "Já si myslím, že stále spoléháme na ten stát, že to v nás zůstalo z minulého režimu a stát vždy pomůže. Ale to je jen iluze. Stát pomůže jen při velkých katastrofách, u běžných pojistných událostí lidé přichází o velké majetky. A dějí se denně," vysvětlil.

Aby byli Češi dostatečně krytí, měli by se tedy podle odborníka více pojišťovat, aktualizovat výši pojištění a také se více ptát. "Klient by se měl ubezpečit, co mu hrozí a jestli je na to pojištěný. Velmi často se lidé ocitají v situacích, kdy si myslí, že pojistka to kryje, ale ukáže se, že ne. A to nejsou triky nebo výmysly. Jestli něco chcete mít pojištěné, ptejte se na to," uzavřel Matoušek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.