Češi mají méně dětí a neženou se ani do manželství, zjistili statistici

Od ledna do září se letos v Česku narodilo 69,2 tisíc dětí, což je pokles o více než 10 procent pokles. Minulý rok se totiž za stejné období narodilo 77,8 tisíc dětí. Klesající trend se týká ale i počtu úmrtí. Ten šel dolů o téměř šest tisíc. Celková populace u nás nicméně neustále roste a podle aktuálních údajů ČSÚ čítá 10,8 milionu lidí, o 80 tisíc více než loni.

Češi se ale vyhýbali i sňatkům. V roce 2023 vstoupilo do manželství skoro 42 tisíc lidí. To je výrazně méně než v roce 2022, kdy si své ano řeklo přes 48 tisíc párů. "Ve srovnání se stejnou částí roku 2022 je to o 14 % méně. K úbytku sňatků došlo jak u svobodných, tak u rozvedených osob, a to obdobnou měrou," řekla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

[chooze:article;value:527672]

​Méně bylo i rozvodů, ačkoli pokles není ani zdaleka stejně významný jako u porodnosti a sňatků. Rozvodů bylo o 300 méně o necelé 2,5 %.

Největší úbytky se týkají migrace oproti loňsku, kdy výrazně narostl počet příchozích do Česka především v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Do České republiky imigrovalo o 226 tisíc lidí méně, a to pouhých 68 tisíc. Často byl pokles v letošním roce spojován s ukončováním uprchlických víz po skončení jejich platnosti.

Češi patří mezi největší spořílky Evropy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.