Češi mají odvoleno, podle odhadů by účast mohla být rekordní

Dohromady 675 kandidátů usilovalo o hlasy voličů. Do Evropského parlamentu se ale dostane jen 21 z nich. Celková volební účast bude nejspíš vyšší než v předcházejících eurovolbách, napříč okrsky se ale velmi lišila.

Například v holešovské volební místnosti se účast před polednem blížila 30 procentům. Oproti tomu volební účast v jedné z volebních místností v Karlových Varech byla hodinu před uzavřením okolo 10 procent.

A v jedné z volebních místností v Litoměřicích se pohybovala okolo 20 procent. "V seznamu máme hodně voličů, ale účast je nízká, protože tady jsou v seznamech voliči, kteří jsou přihlášení na městském úřadu," objasnil předseda volební komise Oldřich Lacina.

[chooze:article;value:559227]

​Mnohé sice hezké počasí zlákalo do přírody, na chaty a chalupy, kdo ale chtěl, ten si čas našel. Průběh voleb byl podle policie klidný, až na několik ukradených evropských vlajek.

Na výsledky voleb si budeme muset počkat do nedělní noci. Hodinu před půlnocí z neděle na pondělí se uzavře poslední volební místnost, a to v Itálii. Diváky TV Nova pak s výsledky voleb seznámí moderátorka Bára Divišová.

"Ve 23 hodin začínají Střepiny. My budeme očekávat tiskovou konferenci Českého statistického úřadu, který následně ihned po ní ty výsledky v případě České republiky zveřejní," řekla moderátorka Bára Divišová.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.