Češi milují grilování. Letos za něj utratí tisíce korun

Grilovačka s rodinou nebo přáteli k létu neodmyslitelně patří. A Češi nejčastěji sáhnou po kusu masa. Na první místo se letos probojovaly kuřecí steaky, a nahradily tak loni nejoblíbenější hamburgery.

"Na druhém místě, takové překvapení, skokan roku, to jsou sýry. Češi vlastně ukazují, že nechtějí grilovat jenom maso, ale přidají sýr nebo třeba zeleninu," řekl mluvčí Košíku.cz František Brož.

​Letos Češi plánují sáhnout hlouběji do kapsy. Za grilovací sezónu chtějí utratit v průměru 8 000 korun, loni to přitom bylo maximálně 5 000. "Největší nárůst těch útrat za grilování vidíme v Olomouckém a Jihomoravském kraji," ujasnil Brož.

"Lidi čím dál víc a radši grilují, což je důležité. A právě to jde ruku v ruce s tím, že to dělají čím dál líp a podle mě si kupují čím dál lepší suroviny," řekl šéfkuchař Roman Staša.

[chooze:article;value:513337]

"Zkoušíme, experimentujeme, vymýšlíme vlastní recepty a kupujeme samozřejmě i dražší a lepší suroviny," pronesl Brož.

Trendem je i grilování v přírodě. Třeba v Praze najdete veřejných grilů hned několik, například i na břehu Vltavy. Většina lidí prý ale při přípravě masa dělá stále jednu chybu. "Nakládají to ve strašně moc oleji, což je hrozná chyba. Vždycky stačí to maso jenom dochutit, sůl pepř, nějakou bylinku a jenom si potřít ruce olejem a to maso si jenom lehce takhle naložit," upozornil Staša. Češi stále častěji prý dávají přednost masu z menších chovů a v bio kvalitě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.