Češi na Putinově inauguraci nebudou. Velvyslance jsme odvolali, řekl Lipavský

Češi nebudou na inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. Vláda zároveň odvolala českého velvyslance v Rusku. Oznámil to ministr zahraničí Jan Lipavský v diskuzním pořadu Za pět minut dvanáct. "Současné vztahy Česka s Ruskem neodpovídají tomu, aby se zástupce naší ambasády účastnil úterní inaugurace ruského prezidenta," řekl.

S poslancem Jiřím Kobzou (SPD) diskutoval o důležitosti Evropské unie. "Zaplať pánbůh, že jsme součástí Evropské unie, protože kdybychom v ní nebyli, tak bychom si museli vymyslet nějakého jiného fackovacího panáka, na kterého bychom svedli všechno špatné," zavtipkoval Lipavský v pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct.

[chooze:article;value:553491]

"Ale vážně, 80 procent našeho hrubého národního produktu jde na export a vyvážíme do zahraničí, z těchto 80 procent se zase 80 procent vyveze do Evropy a zbytek do světa. My jsme závislí na tom, abychom byli propojení se světem," dodal.

Opačný názor má ale poslanec Kobza. "Ty ekonomické údaje, co jste uvedl, tak jsou pro mě přetvořené, aby to vypadalo hezky, protože řada výloh, které souvisí s naším členstvím v Evropské unii tam nejsou zahrnuty, například administrace Evropské unie, kofinancování projektů Evropské unie, cla z dovozu," vyjmenoval.

Podle Lipavského ale pozitiva převyšují negativa. "Česko za těch 20 let v unii bylo čistým příjemcem na různých dotačních programech. Některé peníze jsme vynaložili lépe, některé možná trochu hůře. Dneska jsme ale první v Unii, jsme první v čerpání těchto peněz," zdůraznil.

[chooze:article;value:547378]

​Nadšení ve společnosti opadá

Dva protichůdné názory se neobjevují jen mezi politiky, ale i ve společnosti. Podle Lipavského je to ale paradox. "Česko, které je premiantem mezi těmi zeměmi, které vstoupily ve velké vlně do rozšíření, je zároveň nejvíce skeptické členství v unii a přijetí společné měny. Ale když jdeme na dřeň a podíváme se, v jakých fabrikách lidé pracují, nebo jak moc jsou naše firmy propojeny evropsky, nebo co se nám dař prosazovat, tak vidíme, že to členství v Unii má smysl a ve výsledku většina posoudí, že to je k dobrému," zhodnotil.

Podle Kobzy je ale problém v tom, že se Evropská unie za ty roky v lecčem změnila. "Evropská unie se mění v jednom kuse, bohužel k horšímu. Proto nechápu důvod k oslavám. Protože, to že jsme se zřekli řady kompetencí a svéprávností, si myslím, že je důkazem víceméně poddanství," řekl. "Evropská unie nám diktuje, co máme jíst, čím máme topit, jak máme žít," dodal.

"Unie neříká, co máme nebo nemáme jíst nebo čím máme a nemáme topit. Ale myslím, že je v pořádku, aby jídlo, které jíme, bylo zdravé a vzduch kterým dýcháme byl čistý. To jsou hodnoty, které bychom měli stavět hodně vysoko," reagoval ministr na jeho slova s tím, že Česko má navíc v Evropské unii velké slovo.

[chooze:article;value:545810]

​Česko má v EU silný hlas

"Evropská unie má 27 členských států a my jsme jedním z nich. Jsem 9. nejlidnatějším státem. A byla to naše vláda, která díky výborně zvládnutému předsednictví vydobyla velmi silné renomé pro Česko" zhodnotil Lipavský. Naše pozice v EU je proto podle něj výrazná.

"Především se bavíme hodně o geopolitických věcech, protože nás ohrožuje ruská expanze na východě, takže v tom je potřeba tu unii dávat dohromady. Česko vždy platí za kompromisní a konstruktivní hlas," uvedl.

Podle Kobzy by se ale měli europoslanci více zaměřit na české zájmy. "Já si myslím, že role České republiky by měla být česká," řekl. "Co se týče naší pozice jako takový, já se musím přiznat, že se mi líbí pozice premiéra Fica, který praštil do stolu a řekl, že teď budeme prosazovat slovenskou politiku pro zájmy Slovenské republiky. To mi na naší vládě strašně chybí," uzavřel.

Podívejte se na celý díl:

Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.