Češi nakupují v zahraničí. Stát přichází o desítky miliard, varuje opozice

Češi jen za první tři měsíce letošního roku utratili v zahraničí 21 miliard. Meziročně to je to téměř 40procentní nárůst. Nakupovat do okolních zemí totiž jezdí alespoň občas už téměř polovina českých domácností.

"Do značné míry je to výsledek toho, že nám dramaticky poklesly reálné mzdy, takže lidé teďka počítají každou korunu," vysvětlil ekonom Vít Hradil. Domácnosti tak sice ušetří, odliv nakupujících ale podle opozice znamená obrovský zásah pro státní kasu. Ta prý ročně přichází minimálně o deset miliard korun, a to jen na DPH a spotřební dani. 

"Je to jeden z důvodů, proč nám klesá výběr DPH oproti plánu, což ukazuje každý měsíc pokladní plnění. Vláda mohla udělat mnoho v loňském roce a neudělala vůbec nic," upozornila předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

[chooze:article;value:504133]

"Podle nás nejde o žádné drama. Ty nákupy Čechů v prvním čtvrtletí na základě dat z Českého statistického úřadu po očištění o inflaci jsou nižší, než byly nákupy Čechů v zahraničí třeba v letech 2018," sdělila ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace na ministerstvu financí Michaela Langronová.

"Ve chvíli, kdy stát hledá každou miliardu do rozpočtu, by se měl tímto fenoménem zabývat," myslí si Josef Jaroš, předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

"Musíme primárně snižovat státní výdaje, potom stát nebude mít takovou potřebu poškozovat nás konzumenty potravin ani český maloobchod. Třeba k nám pak naopak budou jezdit utrácet i cizinci," řekl ekonom Petr Bartoň.

Stát podle některých ekonomů ale zřejmě přichází ještě o daleko víc peněz. Tím, že Češi jezdí nakupovat do zahraničí, vybere i méně peněz třeba za korporátní daně, tedy daň z příjmů firem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.