Češi našli prastaré mayské město. Jde o objev nedozírné hodnoty, tvrdí

[chooze:gallery;value:34394]

​Česko-slovenská expedice archeologů objevila dosud neznámé mayské město v Guatemalské provincii Petén. Podle Nadace Neuron, která výpravu vedenou českým průzkumníkem Ladislavem Šilhánem a profesorem Milanem Kováčem z Univerzity Komenského v Bratislavě finančně podpořila, má osídlení v oblasti téměř 3000letou historii.

"Vykopávky na místě odkryly, že jde pravděpodobně o nejstarší městské centrum v regionu a současně o největší dosud neobjevené město v archeologicky bohatém severovýchodním Peténu," tvrdí vědci. Při výzkumu přitom použili ty nejnovější technologie, včetně LiDARU nebo umělé inteligence, které jim prozradily, kde mají kopat.

"Jsme rádi, že se sázka na moderní technologie vyplatila a že se potvrdilo, že mají své místo i v tak tradičním oboru, jakým jsou terénní výkopové práce. Nalezené památky slibují další pohled na mayskou historii, česko-slovenská výzkumná stopa tak může zanechat mezinárodní odkaz," tvrdí spoluzakladatelka nadace Monika Vondráková.

[chooze:article;value:534381]

Celkem se týmu podařilo zdokumentovat sedm velkých architektonických čtvrtí města, které pojmenovali Yax Balam, tedy První Jaguár. To prosperovalo především v období 850 př. n. l. až 150 n. l. a přibližně tisíc let tak bylo centrem regionu. 

"Podle vykopávek město patří k nejstarším mayským aglomeracím vůbec. Postupem let docházelo k jeho úpadku i opětovnému rozvoji, od samotného počátku mayských dějin, vzniku království a prvních městských států až po takzvaný mayský kolaps, který způsobil zánik civilizace," dodává k němu Kováč s tím, že s kolegy našli pozůstatky paláců, sochy nebo astronomické observatoře.

"Takhle významný nález se žádnému světovému týmu v poslední době nepodařil," dodává k nálezům Šilhán, který je zároveň odborníkem na 3D vizualizace mayských sídel. Unikátní je na objevu podle něj hlavně to, že se podařilo najít celé město. Další jeho zkoumání prý navíc může pomoci vyřešit některé otázky spojené se vzestupem a pádem mayské civilizace.

Podívejte se na rozhovor s vedoucím expedice Neuron Ladislavem Šilhánem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.