Češi, nebourejte železniční most na pražské Výtoni, vyzvalo UNESCO

[chooze:gallery;value:29495]

Most mezi Výtoní a Smíchovem je součástí nejvytíženější železniční tepny v Česku a stavba z roku 1901 je už roky v havarijním stavu. Správa železnic se proto rozhodla pro projekt nového mostu. Vítězný návrh byl oficiálně představen 18. ledna. Současný most by mohl být posunutý o něco dál a sloužit jako lávka pro pěší a cyklisty.

Záměr se ale nelíbí spolku Nebourat, jehož petici už podepsalo přes 15 tisíc lidí. A nyní jejich názor v dopise podpořil také ředitel kulturní sekce mezinárodní organizace UNESCO Lazare Eloundou Assomo. Ten se obává o osud panoramatu Vltavy, k němuž silueta původního železničního mostu neodmyslitelně patří. A připomíná, že na základě studií, které si objednal pražský magistrát, je možné původní konstrukci ze začátku 20. století opravit.

[chooze:article;value:496302]

​Městu ale patří na mostě pouze lávky pro pěší, zbytek je majetkem státu, který spravuje zmíněná Správa železnic. Právě na představitele České republiky se chce obrátit i europoslanec a náměstek pražského primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09). "Musíme brát UNESCO a jeho stanovisko vážně. Pokud je nějaká šance původní most opravit, má to smysl. Plánuji kvůli tomu mimo jiné schůzku s náměstkem ministra kultury Vlastislavem Ourodou," uvedl pro TN.cz Pospíšil. Jeho iniciativa směřující k zachování původního mostu má oporu v usnesení zastupitelů.

Proti bourání jsou v hlavním městě i zástupci opozice. "Oprava a zlepšení železniční tratě jsou možné, mimo jiné přidáním rovné konstrukce pro třetí kolej. Proto pokud Správa železnic a pan ministr dopravy Martin Kupka chtějí skutečně nalézt nejrychlejší cestu k řešení špatného technického stavu mostu, měli by co nejdříve zahájit kroky k jeho rekonstrukci. Zbourání naopak povede k mezinárodní ostudě," uvádí pro TN.cz zastupitel a bývalý náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Nejen kvůli velké intenzitě železničního provozu na mostě, který je mimo jiné na spojnici Smíchovského a hlavního nádraží, se Správa železnic zasazuje za myšlenku nového trojkolejného mostu. "Pro další rozvoj železnice je nezbytný. To ovšem neznamená, že nevnímáme společenskou debatu nad jeho parametry a podobou," uvedl v únoru generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Jeho mluvčí Nela Eberl Friebová pro TN.cz upřesnila, že při formulování zmíněného dopisu UNESCO pravděpodobně vycházelo z nepřesných podkladů. "Nyní finalizujeme veškeré dokumenty z celého procesu přípravy rekonstrukce mostů pod Vyšehradem včetně všech posudků a materiálů, které se týkaly průběhu architektonické soutěže, a stanoviska jednotlivých účastníků kolokvia," vysvětluje Friebová ze Správy železnic.

"Tyto podklady následně předáme prostřednictvím ministerstva kultury zástupcům UNESCO, aby získali ucelený pohled na celou záležitost. Současně pozveme zástupce UNESCO do Prahy a seznámíme je s aktuálním stavem mostu přímo na místě," dodává mluvčí.

Stěhování železničního mostu. Jak takový proces vypadá? (11/2020):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.