Češi nechtějí učit. Nízké platy nejsou jediným důvodem

Školáků přibývá, děti ale nemá kdo učit. Pedagogů je málo, a to jak na základních školách, tak na středních. "V Praze a okolí prvostupňový učitel prakticky neexistuje. Je to velmi nedostatkové personální zboží. U druhostupňových předmětů je to zejména matematika. To vám všichni ředitelé podepíšou," tvrdí ředitel ZŠ Dr. Edvarda Beneše v Praze-Čakovicích Martin Střelec.

"Je to také dáno tím, že jak posledních asi patnáct let zvyšujeme kapacitu, tak máme velké nároky na doplňování pedagogického sboru," dodává Střelec. Jeho slova potvrzují i jeho kolegové.

"Za poslední dobu i my zaznamenáváme nedostatek učitelů. Ta věc má dvě stránky. Jednak jsou profese a obory, které jsou dlouhodobě nedostatkové. A ta druhá stránka je, že samozřejmě hledáte kvalitního učitele," vysvětluje ředitel gymnázia Evolution v Praze 2 Jan Teplý.

[chooze:article;value:550470]

"Potýkáme se s nedostatkem pedagogických pracovníků. Všeobecně český pracovní trh, myslím, trpí velkým nedostatkem v této oblasti," říká zřizovatelka školy Wonderland Academy v Praze-Libuši Pavla Hajian.

"Je tam problém v Praze, ve Středočeském kraji a v těch místech, kde to není dostatečně pokryto pedagogickými fakultami. Je nedostatek obecně matematiků, fyziků, informatiků, ale přibývají i další profese, jako jsou třeba češtináři," vyjmenovává chybějící specializace prezident Asociace základních škol Luboš Zajíc.

Platy učitelů v posledních letech výrazně rostou. Kantoři na druhém stupni berou kolem 50 tisíc hrubého. Podle ředitelů to ale nestačí. "Platy učitelů, byť se výrazně zlepšily, tak jsou stále ještě o asi dvacet procent nižší než platy ostatních vysokoškolských absolventů," tvrdí Zajíc.

"Samozřejmě jsou pak ve hře nějaké zaměstnanecké benefity, které ta škola může zkusit nabídnout, ale vzhledem k tomu, že jsme ve veřejném školství, tak zas toho tolik není," doplňuje Střelec.

[chooze:article;value:550231]

Do roku 2035 navíc podle dat ministerstva školství hrozí odchod do důchodu silných učitelských ročníků, které v tuto chvíli nemá kdo nahradit. Patnáct procent čerstvých absolventů pedagogických fakult do školství vůbec nenastoupí a třetina těch současných zvažuje změnu povolání.

Kromě platů za to může prý i špatná příprava absolventů ze strany fakult. "Oni je připravují na zdatnost v tom oboru, ale třídní management, pedagogická práce, komunikace s rodiči, práce s dětmi a nějaká inkluze na těch pedagogických fakultách trochu chybí. To pak odstrašuje absolventy od té práce," myslí si Střelec.

To by se ale mělo změnit. "Pracujeme na změně přípravy budoucích učitelů tak, aby obsahovala mnohem více praxe. Zavádíme takzvanou klinickou praxi, kdy budoucí učitelé budou trávit v průběhu studia mnohem více času přímo ve školách," tvrdí mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.