Češi nepřestávají žasnout. Poslali nám z Prahy kufry, ale ne do hotelu, říká Alex

Na redakci TN.cz se obrátil pan Alexander, který tráví dovolenou v Maroku. I on se musel několik dnů obejít bez svých zavazadel, která zůstala v Praze. Když jeho kufry do Maroka konečně dorazily, čekalo ho další nepříjemné překvapení. Na letišti si je musel sám vyzvednout.

"Vaše zavazadla očekáváme dnes ve večerních hodinách na letišti v Nadoru. Letiště bohužel nezodpovídá za následné doručení na hotely, a tak je tedy nutné osobní vyzvednutí," informovala ho cestovní kancelář DERTOUR Maroko.

Společnost proto svým klientům nabídla možnost hromadného svozu z hotelu na letiště zdarma. I tak ale celá záležitost pana Alexandera velmi rozčílila. "Společnost Dertour nutí své klienty přerušit dovolenou a odcestovat zpět na letiště si vyzvednout svá vlastní zavazadla," neskrýval své rozhořčení.

[chooze:article;value:563230]

"Dle mezinárodní úmluvy má však letecká společnost zajistit odvoz přímo do hotelu v místě pobytu klienta. To však Smartwings s největší cestovkou odmítá (zřejmě, aby ušetřila náklady)," dodal.

Redakce TN.cz proto kontaktovala mluvčí aerolinky Smartwings, aby se k celé záležitosti vyjádřila. "Místní nařízení vyžaduje, aby se cestující pro zavazadlo dostavil osobně na letiště. Rozvoz zavazadel zajišťuje smluvní handlingový partner, přičemž některá letiště mimo EU vyžadují, aby si zavazadlo klient z bezpečnostních důvodů vyzvedl osobně na letišti. To je i tento případ," vysvětlila mluvčí společnosti Vladimíra Dufková. 

Cestovní kancelář Der Touristik tak svým klientům nabízí alespoň kompenzaci. Ta se týká všech, kteří si zakoupili zájezd s odjezdem po 30. červnu 2024 pod značkou FISHER či EXIM Tours s cestovním pojištěním ERV Evropa a jejich zavazadla nebyla do destinace doručena.

[chooze:article;value:563115]

Nárok na kompenzaci vzniká ve chvíli, pokud cestující neobdrželi svá zavazadla do 12 hodin od příletu do cílové destinace. "Počínaje touto dobou máte nárok na kompenzaci na základě doložených účtů za každých dalších 12 hodin do výše 5 000 Kč, a to až do maximální výše 10 000 Kč," stojí v prohlášení společnosti.

"Uhradíme vám výlohy na nákup nezbytných náhradních věcí odpovídajících účelu cesty, zejména pak základních hygienických potřeb a oblečení," dodal Štěpán Ludvík, ředitel obchodu a marketingu ERV Evropské pojišťovny.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.