Češi objevili novou houbu. Je jedlá, ale smaženici z ní nedělejte, říká mykolog

Pro vědce neznámý hřib objevili nadšenci na severní Moravě. "Je to hřib Boletus roseogriseus. Nový druh objevený pro vědu v Česku," představil donedávna neznámou houbu mykolog Miroslav Kolařík z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR. V pořadu V hlavní roli mozek zmínil, že hřib je jedlý, ale vzhledem k jeho vzácnosti je i přísně chráněný.

Přestože houbu nejprve objevili mykologové z Česka, později se našla v okolních zemích. "Byl objeven na severní Moravě a následně si Poláci i Rakušané všimli, že ho tam mají také," řekl Kolařík. Podle něj je hřib dokladem úrovně amatérské mykologie v Česku. "Houbu našli amatérští mykologové, náš přední hřibolog Josef Šutara," dodal vědec.

[chooze:article;value:529732]

​Druhů hub je na světě několikanásobně víc, než kolik jich vědci znají. "Hub známe jen cca 120 tisíc, ale celková diverzita je něco mezi jedním až šesti miliony," vysvětil Kolařík. "Za novými druhy nemusíme jezdit jen do neprozkoumaných končin. Stačí naše luhy a háje," doplnil.

Výzkum nových druhů hub a plísní ale není jen zajímavostí pro vědce. "Význam v popisu nových druhů tkví zejména v případech, kdy se jedná o nové patogeny či druhy významné pro produkci léčiv či ochranu přírody," uzavřel mykolog.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.