Češi patří mezi největší spořílky Evropy. Pak ale neví, co s penězi dělat

Čechy nejvíce naučila spořit pandemie koronaviru. Během ní si začala většina lidí odkládat peníze na horší časy. 

Nejvíce v poměru k příjmu si podle Eurostatu měsíčně odloží Němci. Ti si měsíčně z průměrné mzdy ušetří v přepočtu přes 20 tisíc korun. Následují Nizozemci, obyvatelé Lucemburska a Francouzi. Češi se umístili na pátém místě. Naopak více než uspoří, utratí Řekové, Poláci a také Estonci.

"Nejvíce lidí je právě i blízko tomu průměru a není tady tak velký rozdíl v příjmech těch nejchudších, kteří by případně si nyní museli sahat hluboko do kapes," řekl ekonom Petr Bartoň.

Zatímco před covidem Češi ušetřili průměrně 13 procent své mzdy po odečtení nezbytných výdajů, jako jsou například daně, během pandemie to bylo přes 19 procent.

[chooze:article;value:518616]

"Češi se tak tradičně připravují na penze, případně si odkládají peníze na pořízení bydlení," poznamenal ekonom Štěpán Křeček. Podle ekonomů Češi ale častokrát nevědí, jak s úsporami nakládat. A nechávají je ležet buď na běžných účtech, kde se nezhodnocují, nebo na účtech spořících.

"Není to to nejlepší, co se dá sehnat. Například akcie obvykle vydělávají okolo sedmi procent, ale tam už člověk podstupuje riziko," uvedl ekonom Vít Hradil.

Ačkoliv Češi spoří téměř nejvíce v sedmadvacítce, závratné částky jim na účtech neleží. Podle průzkumů každý šestý Čech ušetří měsíčně maximálně 500 korun. Půlka obyvatel pak nedokáže odložit více než dva tisíce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.