Češi pijí méně piva. Mladým nechutná a ceny jsou přepálené, říká ekonom

V porovnání s rokem 2022 vloni Češi vypili méně piva, průměrná spotřeba na obyvatele klesla ze 136 na 128 litrů. "Pivní trh u nás klesá dlouhodobě. Začalo to někdy v roce 2009," popsal trend Maier. "Byly tam takové morové rány. Jedna z nich byl třeba covid, druhou byl zákaz kouření," dodal.

O titul pivní velmoci se ale podle něj zatím Česká republika obávat nemusí. "O pomyslné druhé, třetí a čtvrté místo se perou Poláci s Rakušany a Němci. Ti mají kolem 95 litrů na osobu, takže můžeme říct, že stále vedeme o několik koňských délek," řekl ekonom.

[chooze:article;value:553861]

Za klesající spotřebou stojí generační proměna spotřebitelského chování, myslí si. "Byli jsme ještě v 90. letech zvyklí, že lidi z dělnických profesí každý den po práci šli na pivo, dali si svých několik kousků a pak šli domů," uvedl. "Mladší generace do hospody nechodí tak často. A když už jde, tak pije v menší kvantitě, ale vyhledává spíše pivní pestrost," přiblížil.

Dále v důvodech figuruje příklon ke zdravému životnímu stylu nebo větší počet řidičů. "Vidíme u mladé generace okolo 20 let, že pro ně pivo mnohdy je takový ne úplně dobrý, hořký nápoj fotrů a chtějí se vůči tomu i trošku vymezovat," pokračoval.

[chooze:article;value:552704]

Propastné rozdíly mezi cenou piva v hospodě a v supermarketu lidi taky nepřitáhnou. "Plechovkové pivo, PET lahve a lahvové pivo, tento segment tvořil před 15 lety asi 30 % a 70 % se vypilo čepovaného piva. Dneska je to vlastně úplně naopak," vysvětlil.

A ceny ve výčepech a restauracích jsou podle Maiera často nepřiměřené. "Musíte zaplatit číšníka, musíte zaplatit kuchaře a cena za tuto práci raketově roste, takže to jistým způsobem je odůvodněné," uvedl. I tak ale ceny prémiového piva nechápe. "Poměr ceny a kvality je často opravdu příšerný," dodal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.