Češi pijí nejvíc v Evropě, a to včetně mladých. Organizace navrhuje vyšší daně

Spotřeba alkoholu v Česku je nejvyšší v porovnání s ostatními zeměmi Evropy. Vyplývá to z výzkumu, který pro Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) vypracovala Klinika adiktologie 1. LF UK ve spolupráci s PAQ Research. Češi starší 15 let ročně v průměru vypijí 15,5 litrů alkoholu.

Problém se týká i mladých Čechů. "Okolo 30 procent mladých dospělých pije rizikově. To je nutné vzít do úvahy vzhledem k budoucím nákladům péče i společenským ztrátám, o osobní a rodinné rovině těchto problémů nemluvě," upozornil Miroslav Barták z Kliniky adiktologie.

Velká spotřeba alkoholu má dopady i na zvyšování nákladů například ve zdravotnictví. To vydá 2,5 procenta všech svých nákladů na problémy související s alkoholem. Právě z takových důvodů se chce Světová zdravotnická organizace zaměřit na regulaci spotřeby.

[chooze:article;value:530892]

​Představila proto šest prioritních oblastí, díky kterým chce snížit nemocnost a úmrtnost z důvodu konzumace alkoholu a z toho plynoucích sociálních důsledků. "Dlouhodobým strategickým cílem je bezpečnější evropský region bez škod způsobených alkoholem," uvedla Zsófia Pusztaiová, vedoucí Kanceláře WHO v České republice.

WHO tak doporučuje omezit dostupnost alkoholu a reklam na něj. Zvýšit by se naopak měla dostupnost protialkoholové léčby. "Mezi nejdůležitější nástroje regulace spotřeby patří i cenová politika, která spočívá hlavně ve správném nastavení spotřební daně. To aktuálně v Česku není adekvátní," řekl epidemiolog Viktor Mravčík.

Navzdory velké konzumaci jsou totiž daňové příjmy z alkoholu v Česku ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi podprůměrné. Podle expertů z PAQ Research by se tak mělo věnovat více pozornosti zdanění tichého vína, absenci automatické valorizace daní či nesrovnatelnému efektivnímu zdanění alkoholu v různých typech nápojů.

Alkohol s nejasným původem je zase v kurzu. Roste strach z další metanolové aféry:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.