Češi platí za volání hodně, podle studie jsou spokojení. Asi si zvykli, říká odborník

[chooze:gallery;value:33875]

​ČTÚ letos nechal připravit studii spojenou s průzkumem veřejného mínění ohledně spokojenosti Čechů s mobilními operátory. "Výstupy z výzkumu úřad využije pro hodnocení mobilního trhu jako celku, poslouží jako podkladová informace pro regulační činnosti úřadu v oblasti rozvoje trhu či ochrany spotřebitele," uvedl ČTÚ.

V průzkumu ohledně spokojenosti s mobilním operátorem odpovídalo 1 500 Čechů ve věku od 18 do 75 let.

Výstupy z průzkumu prostudoval i vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest Petr Šmelhaus. "Výsledky, které byly citovány, hovoří o tom, že jsou vlastně čeští zákazníci spokojení, nebo převážně spokojení. Ale my z té studie čteme i některé jiné výsledky," řekl Šmelhaus v pořadu Snídaně.

Co dTestu vadí, je například to, že někteří zákazníci dostávají retenční nebo akviziční nabídky (retenční nabídka je udržovací, pokud chce zákazník odejít, operátor mu někdy nabídne lepší podmínky, aby si jej udržel. Akviziční nabídky jsou naopak ty od jiného operátora, který se na lepší podmínky snaží odlákat současné klienty jiné společnosti), což jim pak přináší lepší ceny a vzniká nerovnost. "To znamená, že máme tady několik druhů zákazníků, kteří mají rozdílné ceny. U spotřebitelů, kteří jsou například zranitelní nebo jinak hendikepovaní, je nepravděpodobné, že by tyto ceny dostávali. Nám se to nelíbí," dodal Šmelhaus.

[chooze:article;value:529417]

Chybí konkurence

Šmelhaus poukázal na to, že v Česku jsou jenom tři mobilní operátoři. "Podle našeho dlouhodobého názoru jsou v takzvaném oligopolu. Fungují tak, že není tady dostatečná konkurence. Jim ta situace vyhovuje. Takže bohužel u nás ten výběr není takový, jak ho vidíme například v zahraničí," řekl.

Jedna z možností je vyzkoušet nabídku jiného operátora, zda nemá něco výhodnějšího. "Když se podíváte na diskuze pod články o cenách mobilních operátorů, tak tam najdete informace o tom, že třeba za 250 korun mají zákazníci neomezená data, neomezené SMS plus neomezené volání. To má asi minimum lidí, ale takové nabídky existují. A zřejmě se k nim dostávají pomocí právě této retence nebo pomocí nějakého jiného způsobu akvizice," přiblížil Šmelhaus.

[chooze:article;value:529038]

Srovnání se zahraničím

Oproti zahraničí jsou ceny služeb operátorů v Česku vysoké. "Proti tomu, co vidíme v zahraničí, třeba v Polsku anebo v Rakousku, jsou až trojnásobné. Tam můžete koupit za 250 korun, tedy za 10 eur, neomezená volání, neomezené SMS a data ve výši třeba 30 nebo 60 GB," srovnal Šmelhaus.

V průzkumu ČTÚ přitom vyšlo najevo, že 81 procent respondentů vnímá poměr ceny a kvality služeb českých mobilních operátorů spíše pozitivně, 69 procent je u svého operátora pět let a déle.

"Možná proto, že nevědí, jak to může být i jinde. Já bych to nechápal úplně absolutně, ale relativně. Oni jsou spokojení s tím, že jim to funguje a že si na to zvykli. Ale netvrdil bych, že mohou být spokojení s tím, že platí třikrát tolik, než se platí v zahraničí," okomentoval Šmelhaus.

Proces přestoupení k jinému operátorovi přitom není složitý. Zabere jen několik dní a v dnešní době už není problém nechat si telefonní číslo.

Na závěr také padla otázka, jak se české tarify vyvíjejí. "Směr je nastaven správně. Ale bylo by dobré, kdyby to bylo daleko rychlejší, protože jde o budoucnost naší ekonomiky. Ta data jsou důležitá proto, aby na těch datech mohly být poskytovány služby. A povšiml jsem si, není to tak dlouho, že jeden z těch velkých mobilních operátorů měl reklamu, kde říkal, že se stará o budoucnost České republiky, a mně to přišlo úsměvné, protože u těch jejich nabídek dat to tak nevypadalo. Tak snad se to zlepší, uvidíme," shrnul Šmelhaus.

[chooze:poll;value:104c027b19d098d046b2c7f2ed981167630024ec;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.