Češi pokračují v šetřeníí energiemi. Plynu spotřebovali nejméně za 30 let

Krize naučila Čechy šetřit a řada z nás v tom míní pokračovat. Stále více třeba investujeme do úsporných opatření, podle průzkumu nejvíc do fotovoltaiky. S tou má zkušenost třeba pan Josef. "Polovinu domu mi pokryje solární technika," sdělil majitel fotovoltaické elektrárny Josef Jehlička.

To, že Češi skutečně šetří energiemi se ukazuje i na konkrétních datech. Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Češi v loňském roce spotřebovali nejméně elektřiny za posledních 14 let, a dokonce nejméně plynu za posledních 30 let. Trend registrují i dodavatelé.

"Kdybychom se měli podívat, kolik klienti ušetřili, tak jsou to ostrá data z našeho portfolia. Za období krize na elektřině více než 8 %, a na plynu dokonce více než 14 %. Většina z nich jsou taková ta krátkodobá opatření, my tomu říkáme zastavení plýtvání," řekl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

[chooze:article;value:556209]

​"Většina domácností kumulovala více těch opatření, není to jen jedno, snížili teplotu, přestali větrat, pořídili jsme šetrnější elektrospotřebiče. Ti, kteří bydlí v domě, tak dělali víc investičních opatření, tam ta průměrná úspora byla 12 000 korun. Pokud se podíváme na lidi, kteří byli v bytech, tam ta úspora byla 6 000," poznamenal produktový ředitel IPSOS Michal Straka.

Lidé šetří, kde se dá. "Pořád chodím po dětech zhasínat," řekli v anketě. "Snažím se trochu tu spotřebu omezit, mám LEDky," sdělil další.

Podle průzkumu společnosti IPSOS také od září 2023 klesl podíl domácností, které musely kvůli cenám energií výrazně omezovat rodinné rozpočty. Naopak roste podíl domácností, kde je dopad změn cen energií na rozpočet jen malý nebo žádný.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.