Češi poslali miliony na nemocné děti. Peníze si dvojice měla nechat

Na pomoc onkologicky nemocným dětem přispělo nejméně 3 700 dárců z celého Česka. Neziskovce poslali během roku téměř sedm milionů korun. Dárci netušili, že obvinění si peníze rozdělili mezi sebe.

"Parazitovali na dobrosrdečnosti lidí," uvedl kriminalista Jakub Tutko. Kamarádu založili neziskovku loni v únoru. Projekt pojmenovali Dopřej léčbu. Neziskovka měla sídlo v domě v centru Ostravy.

V dalších kancelářích v Opavě a Ostravě zřídili call centra. Vystřídalo se v nich 30 operátorů. Volali lidem a chtěli peníze především pro těžce nemocné děti.

[chooze:article;value:570609]

"Zaměstnanci call centra byli jasně instruováni, jak mají s potencionálními dárci jednat," popsal Tutko. Sbírka se podle policistů snažila přiživit na solidaritě lidí, kteří například deseti miliony korun přispěli na bydlení pro těžce nemocného Jana Vavříka. 

Podle toho je to vrchol hyenismu. "To je přiživování se na dobrotě lidí, zneužívání situace," prohlásil jeho otec.

Projekt Dopřej léčbu podle policistů vzbudil podezření i tím, že u příběhů nemocných na webových stránkách jsou fotky úplně jiných lidí. Obvinění fotky podle policistů údajně ukradli z webových stránek jiných dárcovských organizací.

[chooze:article;value:568182]

"Vzhledem k tomu, že Donio.cz je veřejně přístupná stránka, tak zabránit tomu, že na ni někdo přijde a zkopíruje si texty, stáhne fotografii je prakticky nemožné," poznamenal ředitel portálu Donio David Procházka.

"Kriminalisté z Opavy obvinili dva muže ze zločinu podvodu, hrozí až osmiletý trest vězení," sdělila policejní mluvčí Eva Michalíková.

Podobný případ loni vyšetřovali policisté Praze. Skupina devíti obviněných tahala z lidí peníze na charitu. Dvacet tisíc dárců jim během tří let poslalo čtyřicet milionů korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.